hirdetés

Fél év alatt több mint háromezer pénzügyi-gazdasági bűncselekményt tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A részletekről Aszalós Andrea, a testület bűnügyi szóvivője beszélt az InfoRádiónak.

NAV kommandóEzen bűncselekmények nagy része, 40 százaléka költségvetési csalás volt. A mintegy 3000 bűncselekménnyel összesen 50 milliárd forintos kárt okoztak. Ennek 60 százaléka megtérült, a NAV az elkövetők vagyonának lefoglalásával tudta enyhíteni a kárt, tehát 30 milliárd forint megtérülése valószínűsíthető – mondta a szóvivő.

Ezeket a bűncselekményeket 90 százalékban szervezetten követik el, hét esetben bűnszervezetről, 20 esetben bűnszövetségről volt szó.

A leggyakoribb elkövetési forma még mindig a láncolatos áfacsalás, vagyis amikor cégláncolatokat hoznak létre az áfa eltüntetésére.

Érdekes számítás az is, hogy ha az előbb említett bűnszervezetek és bűnszövetségek tovább működtek volna, akárcsak egy évig, akkor további 4-4,5 milliárd forintos kárt okoztak volna – mondta Aszalós Andrea.

A NAV pénzügyi nyomozóinak ezért a legfontosabb stratégiai célja az, hogy a bűnözők vagyonát feltérképezzék és minél nagyobb részben lefoglalják, hogy a további bűncselekményeknek ne legyen gazdasági forrása.