hirdetés

Újabb komoly elismerés Nemes Jeles Lászlónak. Az Oscar-díjas magyar filmes ugyanis nem csak nézőként lesz ott a cannes-i filmfesztiválon. A Saul fia című film rendezőjét meghívták a fesztivál versenyprogramjának kilenctagú zsűrijébe, amelyet az ausztrál filmrendező, George Miller vezet majd.

nemes jeles-röhrig

Nemes Jeles László mellett olyan világhírű filmesek lesznek a zsűri tagjai, mint például Vanessa Paradis vagy Donald Sutherland. A hivatalos versenyprogram zsűrijének legutóbb 1986-ban volt magyar tagja, akkor Szabó Istvánt, a ugyancsak Oscar-díjas Mephisto című film rendezőjét hívták meg. Azt megelőzően 1979-ben Kézdi-Kovács Zsolt, 1976-ban Kovács István, 1971-ben Gaál István, 1967-ben pedig Jancsó István rendező kapott meghívást.

Magyarország idén három alkotással szerepel a fesztivál programjaiban. Makk Károly Szerelem című filmje 45 évvel a cannes-i világpremier után a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba, a Cannes Classicsba kapott meghívást, Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programban, egy másik animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.

Európa egyik legjelentősebb filmes seregszemléje május 11-én nyílik, és 22-éig tart. A zsűri a versenybe meghívott 21 alkotás között oszthatja ki a díjakat, köztük az Arany Pálmát, amelyet a május 22-ei záróünnepségen adnak át.