hirdetés

A világon először rendeznek Zsolnay aukciót: november 20-án a Kongresszusi Központban a századelő piacvezető kerámiaüzemének kiemelkedő műtárgyai kerülnek kalapács alá – tájékoztatta a Portfolio-t a szervező Virág Judit Galéria. A Zsolnay rendre felbukkan a galéria kiállításain, aukcióin, az egyik legismertebb iparművészeti márkaként tartják számon világszerte.

zsolnay_pillangoNovember 20-án nemzetközi mércével is különleges árverésre kerül sor a Budapesti Kongresszusi Központban: a világon először rendeznek Zsolnay aukciót. A szervező Virág Judit Galéria 20 évet várt arra, hogy felajánljanak egy ilyen egyedi kollekciót.

A kollekció alapja a harmincas években a Zsolnay családdal közvetlenül kapcsolatban álló két pécsi kereskedőcsalád darabjai voltak. Véletlen egybeesés, hogy a két család gyermekei már felnőttként, a hetvenes években Budapesten találkoztak, nem is sejtve, hogy felmenőik évtizedekkel azelőtt már ismerték egymást.
Az ismeretséget végül házasság követte, így mára egyesült a két gyűjtemény, amelyet a mindvégig nagy becsben tartottak. A kollekció ezt követően további darabokkal bővült, így ma 57 tételt számlál a kollekció.

Összesen 57 darab tárgy kerül árverezésre – az aukciót Kelen Anna, a galéria művészettörténésze vezeti.