hirdetés

Talán még nem is találkoztunk olyan gyorsan fejlődő technológiával, mint a vezeték nélküli megoldások. Már mondhatjuk, hogy az 5G betört a tömegpiacra, hiszen 2020 év végi statisztikák szerint közel 229 millió 5G-előfizető volt szerte a világon, azonban a nagymértékű terjedést a szakértő még csak az elkövetkezendő években várják. Ezzel szemben a Wi-Fi 6 technológia is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen folyamatosan igény van a gyorsabb internetre, különösen azért, mert a mindennapi életünket már nem tudjuk elképzelni a több sávszélességet igénylő online tartalomfogyasztás miatt.

 

Wi-Fi 6 vs 5G technológia

Elérkezett az az idő, hogy az új generációs technológiák egyesítsék erőiket, ahelyett, hogy versenyt szítanának, éppen ezért nem lenne helytálló a két technológia szembeállítása. Noha a Wi-Fi 6 és az 5G között számos különbség létezik, ezek a különbségek többnyire csupán a mobil- és Wi-Fi technológia közötti általános különbségeket jelenti. Valójában a Wi-Fi 6 és az 5G – habár technológiailag különbözik – szükségességét tekintve annyira hasonló, hogy a technológiai mogulok is azt javasolják, a vállalatok szembeállítás helyett találják meg a Wi-Fi 6 és 5G együttműködésének módját.

A Wi-Fi technológiai világában a 6. generáció célja, hogy kitűnjön az elődei közül, és létrehozzon egy új generációs rendszert, amely megnövekedett IoT-képességeket és több felhasználós támogatást nyújt a felhasználóknak. Ezzel szemben az 5G technológia a mobilhálózatok számára olyan gyors hálózati sebességet nyújt, amelyre a mobiltechnológia területén korábban nem volt példa, valamint alacsony késleltetést és gyorsabb letöltési sebességet biztosít a használóknak.

Miben különbözik a Wi-Fi 6 és az 5G?

A legfontosabb különbségek a két új generációs vezeték nélküli megoldás között a technológia típusa, a kapcsolódás folyamata, a hitelesítés, a hálózati biztonság, valamint a már említett használati esetek. A technológia típusát tekintve a legszembetűnőbb különbség talán a Wi-Fi 6 és 5G között az, hogy míg az 5G egy mobiltechnológia, a Wi-Fi 6 a WLAN technológia egy változata. Ebben az esetben a két megoldás között a licencelés, a hitelesítés és a felhasználási esetek is eltérőek egymástól. A technológiai típusok kapcsolódási szempontból is különböznek egymástól. Szinte már minden otthonban találhatunk úgynevezett Wi-Fi hozzáférési pontokat – routereket –, hogy az internetkapcsolat létrejöhessen vezeték nélkül. A mobilhálózatok esetében pedig 5G cellatornyok vagy kis cellák biztosítják a kapcsolatot a csatlakoztatott eszközökkel.

Inkább partner, mint vetélytárs

A Wi-Fi 6 és az 5G közötti különbségek ellenére sok szakértő inkább a két technológia közötti partnerség lehetséges előnyeit látja a jövőben. Egy tech óriás vezetője szerint a vállalkozásoknak inkább arra kellene összpontosítaniuk, hogy a két technológiai megoldás miként működtethető együtt, mintsem a fejlesztőkkel versenyezzenek, melyik technológia a jobb – már csak azért is, mert a felhasználókat valószínűleg nem érdekli, hogy milyen technológiát használnak, amíg jó a kapcsolatuk.

Emellett az új generációs megoldások együttesen lehetővé tennék a hálózati innovációk sikerét, például az IoT növekedését és az élvonalbeli számítástechnikai képességeket is. A két technológia integrálása a távoli munkavégzést is támogatná, és megerősítené az általános hálózati kapcsolatot.

 

Forrás: Rackhost.hu