hirdetés

Veszélyben a magyar őshonos vidrák, hisz állományuk az utóbbi évtizedben jelentősen zsugorodott. A szakemberek jelentős fejlemények tartják, hogy már a horgászok is rájöttek, hogy a vidrák védelme nekik is fontos, így egyre több halastó tart vidrát, hogy a legyengült halakat eltakarítsa.

vidra-érdekesvilág

Bár hazánkat úgy is szokták jellemezni, hogy vidranagyhatalom, a helyzet nálunk sem rózsás, az elmúlt tíz évben a halastavak számának csökkenése és a területek kiszáradása miatt – különösen a Kiskunságon és a Nyírségben – az állatok egyedszáma hanyatlásnak indult.  Belső-Somogyban azonban a Petesmalmi Vidrapark igazi paradicsom nekik, itt bárki megismerkedhet az európai vidrák életmódjával és viselkedésével.

Ha tehát egy vidra elindul halászni, biztos, hogy először a gyengén mozgó, beteg halakat fogja meg. Az ökológiai rendszerben elsősorban a takarító szerepét látja el a menyétféle ragadozó. A velük gyakran találkozó horgászok, vadászok körében mégis az a tévhit uralkodik, hogy hatalmas pusztítást végeznek, ezért irtani kell őket, vagy legalábbis védekezni ellenük. A vidraparknak köszönhetően, elterelő etetéssel, Somogyban ma már egyre több halgazdaság él együtt békében ezekkel az okos állatokkal. A vidra ráadásul nem csak halat eszik. A szakember szavai szerint étkezésének körülbelül 60 százaléka hal, a többi 40 lehet pézsmapocok, madár, madártojás, amit éppen el tud kapni. Éjszakai ragadozó, gyakorlatilag ezért nem találunk a magyar állatkertekben európai vidrát.

A Magyarországon őshonos európai vidra magányosan élő állat, csak a szaporodás időszakában él családban. Mivel igen óvatos, rejtőzködő, szereti a növénnyel dúsan benőtt csendes tópartokat, folyószakaszokat. Úgy tűnik, hogy a környezeti változások ellenére hazánkban a Balaton és a Dráva közötti erdei tavas területeken védelmet, búvóhelyet és élelmet is talál.

(Fotó: Érdekesvilág)