hirdetés

Az immár 13. alkalommal Miskolcon megrendezett nemzetközi filmfesztiválon idén Matthew Newton amerikai rendező A semmiből (From Nowhere) című filmje kapta a Pressburger Imre-fődíjat. A Zukor Adolf nevét viselő nagydíjat pedig a dán rendező, Martin Zandvliet A homok alatt (Land of Mine) című alkotása nyerte.

cinefestA Közönségdíjat Hajdu Szabolcs vehette át az Ernelláék Farkaséknál című filmjének hatalmas sikeréért.

A Jameson CineFest Életműdíját ebben az évben, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező Makk Károly kapta, aki hatalmas tapsvihar közepette vehette át elismerését.

A homok alatt (Land of Mine) című alkotás a nagydíj mellett kiérdemelte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége – FIPRESCI – zsűri díját és a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri elismerését is.

A legjobb kisjátékfilm kategóriájában a Tarts ki! (Hold On) című alkotás nyerte a díjat, amelynek rendezője Charlotte Scott-Wilson.

A Dargay Attiláról elnevezett elismerést a Szemet szemért (Eye for an Eye) nyerte el. A rendezők: Steve Bache, Mahyar Goudarzi és Louise Peter.

Hartung Attila kapta a CineNewWave-díjat Mindig csak (Deliver Us) című filmjével. A CineNewWave kategória különdíját pedig a „Legszebb képi világért” a Balkon (Balcony) érdemelte ki, amelyet Dell’Edera Dávid rendezett.

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének zsűrije az Utazás apánkkal (That Trip We Took With Dad) című alkotást tüntette ki. Rendezője Anca Miruna Lazarescu.

Bíró Tibor fesztiváligazgató a seregszemlét értékelve azt mondta: az idei fesztivál a nemzetközi filmkínálat egy olyan értékes szeletét hozta Miskolcra, amely minden eddiginél nagyobb számú érdeklődőt vonzott úgy a szakma, mint a közönség részéről.

Hozzátette, több mint 24 ezer néző látogatott el a vetítésekre az előzetes számítások alapján, ami rekord a fesztivál történetében.