hirdetés

Életműdíjat kapott a híres művésznő, Sophia Loren a TIFF-en. Bogdan Mirica román rendező Caini a Kutyák című filmje pedig elnyerte a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 15 ezer eurós fődíját. A fesztivál díjait szombaton késő este adták át Kolozsváron.

sophiTIFF a

A román–francia–bolgár–katari koprodukcióban 2015-ben készült film egy városi fiatalemberről szól, aki egy távoli faluba érkezik, hogy eladja a nagyapjától örökölt földet, azonban azzal szembesül, hogy a nagyapja egy helyi bűnbanda vezetője volt, és a föld eladásához előbb le kell győznie a nagyapja bűntársait.

A legjobb rendezésért járó díjat Avishai Sivan, az izraeli Tikkun című film rendezője kapta, a zsűri különdíját pedig a Rúnar Rúnarsson által rendezett Sparrows  a Verebek  című izlandi–dán–horvát film vitte el. A legjobb alakításért járó díjat a zsűri David D’Ingeonak, a De l’ombre il y az Egy árnyékos hely  című francia film főszereplőjének ítélte.

Életműdíjat vett át a fesztiválon Sophia Loren olasz filmszínésznő – aki ünnepelt résztvevője volt az egyhetes fesztiválnak –, továbbá Orosz Lujza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színésze, aki az 1970-es, 1980-as évek több sikeres román filmjében szerepelt. A fesztivál keretében rendezett helyi filmek versenyét a székelyudvarhelyi Simó Ibolya Tökéletes befektetés című rövidfilmje nyerte.