hirdetés

A budai Várban, a Magyar Nemzeti Galériában vasárnap este nyolc óráig még megtekinthető a Picasso-kiállítás. Az utolsó három napon, péntektől hosszított nyitvatartással várják a látogatókat.

Picasso-kiállításMagyarország eddigi legnagyobb Picasso-kiállítására a Magyar Nemzeti Galériában az április 22-i nyitás óta több mint száznyolcvanezren voltak kíváncsiak.

A festményeket, szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik; a kiállított műveken jól megfigyelhető a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő (1895–1972) életműben.

A folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatott alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámiákon keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.

Az MNG-ben látható száz mű nagy része – 74 alkotás – a Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett, de szerepelnek munkák a világ több nagy múzeumából is: a budapesti kiállítás megrendezéséhez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.

A Nemzeti Galéria Picasso-tárlata péntektől vasárnapig hosszított nyitvatartással, este 20 óráig várja a látogatókat.