hirdetés

Lezárult az Állami Számvevőszéknek a Nemzeti Sportközpontok 2012-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodásával, valamint a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzésével kapcsolatos vizsgálata, melyben a szervezet számos súlyos szabálytalanságot tárt fel – olvasható az Állami Számvevőszék oldalán. 

 

Nemzeti-Sportkozpontok_640x480A szervezet megállapította, hogy a Nemzeti Sportközpontok feletti irányító szervi feladatellátás az ellenőrzött időszakban szabályszerű volt, ugyanakkor szinte minden más területen kritikát fogalmazott meg.

 

Az ÁSZ megállapításai a következők voltak. A Nemzeti Sportközpontok belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az integritás kontrollkörnyezetét nem a kockázatokkal arányosan alakította ki. A szervezeti és működési folyamatai, belső szabályozottsága, a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz. A beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

 

Az Állami Számvevőszék az emberi erőforrások miniszterének egy, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatójának tizenöt javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.