hirdetés

Nagy port kavart a Szegedi Tudományegyetem egyik professzorának kutatása, miszerint lehet, hogy a magyarok amellett, hogy a hunok leszármazottai, a tatárok génjeinek összetevőjét is hordozzák. A kutatás annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy nyelvünket valójában a Kárpát-medencében előttünk élő avarok beszélték – írta a HVG.

osmagyarTörök Tibor professzor csoportjával honfoglalás kori csontmaradványokból kivont DNS-ek alapján vizsgálta őseink genetikáját.

Kiderült, a népesség mintájának 4%-a hordoz ázsiai eredetű összetevőket, 96%-ban pedig euró­paiakat. A honfoglaló magyarok genetikájában már nagyobb, 30-40 százalékban találtak ázsiai jegyeket.

 

Törökék azt az elméletet is cáfolják, hogy a nyelvi és a genetikai rokonság egymástól teljesen független. Bár a génekből nem következtethetnek arra, milyen nyelvet beszéltek az ősmagyarok, nem zárják ki, hogy nyelvünket az avarok beszélték. A kulcsot a honfoglalók létszámának megállapítása jelenthetné, hiszen szerintük egy kis létszámú elit nem hozhatta magával a nyelvet.