hirdetés

Újabb programokkal folytatódik a Modernity X Hungary fesztivál New Yorkban július 19. és augusztus 14. között. Ifj. Kurtág György, Lukas Ligeti, Szemző Tibor és Böröcz András alkotása szerepel a programban.

 moderrnity x hungarySzemző Tibor és Böröcz András A csirke mindig csirke marad című performansza után ifj. Kurtág György álmodja újra Moholy-Nagy Optical Sound című zenei alkotását a Guggenheim Múzeum Rotundájában, majd augusztusban Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség címmel Lukas Ligeti koncertjének világpremierje szerepel a programban.

Böröcz András brooklyni képzőművész A csirke mindig csirke marad című performanszát a New York-i Alma Galleryben viszi színre július 19-én. Az előadást Moholy-Nagy László A tyúk mindig tyúk marad című forgatókönyve (1925–30) inspirálta. A performanszban Böröcz András mellett közreműködik Szemző Tibor (hang), Sur Rodney Sur (felolvasás) és Palotai Klára (videó). Az előadást Szemző Tibor „K” metszetek című multimédiás prezentációja követi. Ez a soknyelvű Kafka-közelítés Franz Kafka A császár üzenete című elbeszélésének interpretációja, valamint Kafka és utolsó szerelme, illetve utolsó barátja élethelyszíneinek mozgóképes bejárása.

Moholy-Nagy: Optical Sound címmel ifj. Kurtág György zenei kísérleti előadása látható a fesztiválon; a New York-i Guggenheim Múzeum Rotundájában álmodja újra a magyar avantgárd legkiválóbb zenei alkotásait július 21-én. A zeneszerző olyan archív hanganyagok manipulálásával és újrakomponálásával alkot különleges elektronikus zenei látképet, amelyek nagyrészt a hidegháború Európájában születtek. A Magyar Rádió Elektroakusztikus Stúdiójában rögzített számtalan különleges alkotás zömmel az ’60-as-’70-es évek termése, amelyeket ezúttal Moholy-Nagy László úttörőnek számító vizuális munkáival állítja párbeszédbe a magyar származású, Bordeaux-ban élő zeneszerző. A válogatás a műfaj legkiemelkedőbb zeneszerzőinek munkáit öleli fel. A szerzők között ott van Ligeti György és Eötvös Péter is.

A műsor előtt a program kurátorainak – R. Luke DuBois és Zach Layton – az alkotást kontextusba helyező előadását hallgathatja meg a közönség a múzeum színháztermében. A beszélgetést egy multimédia performansz és elektronikus koncert követi. A programot a ’70-es évek magyar elektronikus zenei hagyományait bemutató nagyszabású előadás zárja majd.

A program, amely a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központjának a Guggenheim Múzeummal közös vállalása – a jelenleg futó Moholy-Nagy: Future Present című kiállítás hivatalos kísérőprogramjaként, a zene nyelvén mutatja majd be Moholy-Nagy örökségét és a magyar avantgárdot. Ligeti György fia, Lukas Ligeti munkáival és a modernizmus magyar úttörőjének emléket állító új műve világpremierjével zárul augusztus 14-én a Modernity X Hungary Fesztivál. A Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség című koncertet a brooklyni National Sawdust kulturális központban rendezik meg.  Lukas Ligeti estje intenzív művészi párbeszédet ígér a kortárs komolyzene és a Bauhaus, ezzel együtt pedig Moholy-Nagy László öröksége között. Lukas Ligeti első, önállóan összeállított programja hangzik el augusztus 14-én a Contemporaneous együttessel és a marimbavirtuóz Dzsi Hje Dzsunggal közösen.