hirdetés

Rég volt ilyen művészeti siker. Németh Pál szobrászművész szabadtéri alkotását felavatják Rómában az Emlékezés Múzeuma udvarán. A híd vajúdása (Gestazione della ponte) című szobor két méter magas terrakotta- és bronzalkotás.

németh pál szobrászművész

A szobor úgynevezett bezárt állapotában egy falat látunk, amelyet bronzelemek törnek át a születést idézve. Kívülről azonban látszik, hogy a bronzelemek hidat formálnak, amelyek további hidakhoz kötődnek – mondta el Németh Pál.

A második világháborús fogságból és internálásból visszatértek és családtagjaik olaszországi egyesülete (ANRP) által fenntartott Emlékezés Múzeumának célja az emlékezet őrzése mellett az emberi jogok védelme művészeti alkotások erején keresztül. Ezt szolgálják a múzeum udvarán kiállított művek. Németh Pált az ANRP kérte fel, hogy szobrot tervezzen a múzeum számára, témaként a hidakat és a falakat jelölték meg.

A szoboravatót konferencia követi az olasz és magyar művészet társadalmi szerepéről.  Németh Pál szobrászművész a pécsi tudományegyetem docense, a Római Magyar Akadémia (RMA) galériájának kurátora. A Fondéria Művészeti Egyesület elnöke: a Fondéria művészei 2010-ben Amerigo Tot Olaszországban élt magyar szobrásznak dedikáltak köztéri plasztikát Rómában. Németh Pál magyarországi köztéri szobrai Csornán, Szombathelyen, Pécsett és Budapesten láthatók.