hirdetés

Több száz gyermek felépülésében segített már a muzsika erejével a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány, amelyet 2011-ben hozott létre Seres Antal, gitáros, énekes, zenetanár. Akkor még egymaga, most már viszont tanítványaiból lett önkéntesekkel jár be heti két alkalommal budapesti gyermekkórházak onkológiai osztályaira, ahol gitározni tanítja a beteg gyerekeket. Sőt a kezelések után mindenki hazaviheti a gitárját. Most újabb gitárokat kapott Seres zenetanár úr és a kórházban gyógyuló gyerekek, az Önkéntes Lelkészeknek köszönhetően.

A rákos beteg gyermekek kezelését támogatandó, gitározni tanítják meg a kis betegeket, akikhez otthonaikba is kijárnak, hogy folytassák a zeneoktatásukat, amikor már elhagyhatják a kórházat. Amennyiben a gyermek a kórházban egészségi állapota miatt nem tudja megfogni a hangszert, akkor zenélnek neki, hogy ezzel is segítsék abban, hogy megfeledkezzen fájdalmairól.

Antal és két segítője olyannyira népszerűek a kicsik körében, hogy egyre többen akarnak megtanulni gitározni a két általuk látogatott kórházban. Olyannyira terjed a híre a jókedvű, gitározó kis betegeknek, hogy az alapítvány nemrégiben kifogyott a gitárokból, ugyanis a hangszereket is ők biztosítják a lábadozó gyermekek számára.

Ezért felkeresték a Szcientológia Egyház önkéntes lelkészeit, hiszen látták a közösségi médiában, hogy ők rendszeresen jótékonykodnak. Vezetőjük azonnal igent mondott, és gyűjtésbe kezdtek: ezúttal gitárokat kértek az adományozóiktól.

Hamarosan össze is gyűlt nyolc darab gitár, amit az önkéntes lelkészek átadtak a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványnak. Antalék már másnap be is vitték ezeket a kórházakba a hangszereket, a fiatalok legnagyobb örömére.

Hogy a zenének lehet-e szerepe a betegek felépülésében orvosudományi értelemben a tudomány asztala megvizsgálni, de annyi bizonyos, hogy látva a boldogan zenélő gyermekek meggyötört arcán a mosolyt, vagy a több száz felépült, gitározni tudó gyermeket, érezhető, hogy érdemes támogatni a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványt.

Megerősíti ezt az alapítvány honlapján található alábbi, pszichológusi szakvéleményből vett idézet:

„Fontos, hogy az alapítvány létrehozói és működtetői tiszta, segítő motivációval és szeretetből végzik tevékenységüket. Hétről hétre újra találkoznak a kis betegekkel, ezzel egy szeretetteli, tartós kapcsolatot szolgáltatva számukra, mely kibillenti őket a kórházi mindennapokból és kínokból. Ezenkívül perspektívát, jövőképet is nyújtanak a gyerekeknek, ami rendkívül fontos egy betegségre beszűkült állapotban. A zenélés és éneklés hosszú távú, gyógyulás utáni lehetőségét is nyújtják, a közösséghez való tartozás megtartó élménye pedig tartós biztonságot nyújthat a gyermekeknek. Több tanítványuk a gyógyulás után is folytatta a zene- és énektanulást. Az egészséges tanítványok szívesen fogadják a gyógyulófélben lévő vagy már gyógyult gyermekeket. A szeretetteli emberi kapcsolatok pedig bizonyítottan a legnagyobb erőt jelentik az ember életében és egészségében.”