hirdetés

Hat diákot kivégzett a permi ámokfutó egyetemista, aki összesen 24 embert sebesített meg . Sokan életveszélyes állapotban vannak. A lövöldöző diák szerencsétlenségére életben maradt és elfogták a rendőrök.  Az elkövető tette előtt közölte nem terrorcselekményt hajt végre, nem is vallási és nem is politikai eszik miatt kezd bele a vérrontásba, egyszerűen a világ rohadt és az emberek is.

 

Az orosz egészségügyi minisztérium szerint hat halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely hétfőn délelőtt tört ki a Permi Állami Egyetemen. Az ámokfutásnak 24 sérültje is van, 19-en közülük lőtt sebet kaptak. Hét embert kórházban ápolnak, egyikük állapota súlyos. Korábbi hírekszerint nyolcan haltak meg, és egy ideig arról is cikkeztek, hogy meghalt a támadó is, de ő életben maradt.

Timur Bekmanszurov törvényszéki orvosszakértőnek készült, sajtóértesülések szerint a VKontaktye közösségi oldalon vasárnap közzétett posztjában bevallotta, hogy már régóta készült a támadásra, és már tizedikes korában elkezdett gyűjteni a merényletre.

Először a régi iskolája, aztán egy bevásárlóközpont, majd egy pályaudvar ellen akart támadást intézni. Mint írta, mindegy volt neki, csak forgalmas helyről legyen szó. Közölte, hogy tette nem terrorcselekmény, nem áll kapcsolatban terrorszervezettel, nem vallásos és nem politizál. Az állította, hogy népszerűségre sem törekszik és hogy a tervéről senki más sem tudott.

Az elkövető leírta, hogyan szerezte be a fegyvertartási engedélyt és hol vásárolta a fegyvert. Közölte, hogy tudta, mit kell válaszolnia pszichológus kérdéseire, és hogy könnyen letette a fegyverbiztonsági vizsgát. A májusi kazanyi iskolai ámokfutást követően a biztonságos fegyvertartást ismételten ellenőrizték nála.

Szétfeszít a düh, el akarok pusztítani mindent, ami az utamba kerül, minél több fájdalmat hagyni ebben a világban, mindenki, akit nem tudok megölni, örökké emlékezni fog erre a napra. (…) A hozzám hasonló söpredék mindent elpusztít körülöttetek, mert a világ elrohadt, ti mind rohadtak vagytok belül,- állt az ámokfutó egyetemista posztjában, amelyet a VKontaktye utólag eltávolított.

Volt osztálytársai „nagyon csendes” fiúként írták le, ugyanakkor tudták róla, hogy érdeklődik a fegyverek iránt.

A helyi idő szerint 11 órakor elkezdődött támadás alatt tanárok és a diákok bezárkóztak az előadótermekben a permi egyetemen, vagy megpróbáltak elmenekülni, az ablakon kiugrálva. A tanintézményben az incidens idején mintegy háromezren tartózkodtak. Az orosz nemzeti gárda megerősítette, hogy Bekmanszurov legálisan jutott lőfegyverhez. Az SZK gyilkosság címen indított eljárást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mélyen együttérez az áldozatok hozzátartozóival. Tájékoztatása szerint az államfő egyúttal utasította Mihail Misusztyin miniszterelnököt, hogy Valerij Falkov tudomány- és felsőoktatásügyi, valamint Mihail Murasko egészségügyi minisztert küldje Permbe, megszervezni a segítségnyújtást a sérülteknek és az áldozatok rokonainak.

A két tárcavezetővel együtt aneszteziológusok, újraélesztők, sebészek és baleseti sebészek is a helyszínre utaztak. Dmitrij Mahonyin, a Permi kerület kormányzója keddre gyásznapot hirdetett ki. A szibériai régió tanintézményeiben egyébként hétfőn tanítási szünetet rendeltek el.

( Vámosi)