hirdetés

Eltörölte az Alkotmánybíróság az ásotthalmi rendeletet amit még a Jobbik polgármester alelnöke hozott. A településen mint ismeretes nem lehetett muszlim életvitelt élni és a melegek jogait is erősen korlátozták, illetve a szabályszegőkre bírságot szabatott ki Toróczkai László városvezető. Ne ennek most vége.  

 

asotthalomAz Alkotmánybíróság április 11-én hatályos kívül helyezte Toroczkai László ásotthalmi rendeletét. A rendelet alapján eljárás indult a Szegedi LMBT Közösségért Csoport öt tagja ellen, az egyik szervezőt ki is hallgatták, és mindannyiunkat figyelmeztetésben részesített az ásotthalmi jegyző a rendelet megsértése miatt. Amit elkövettek: „mama + mama + gyerek = család” és „papa + papa + gyerek = család” feliratú táblákat tartottak a magasba Ásotthalom területén, hogy felhívják a figyelmet a szivárványcsaládok létezésére.

Mint arról az Esti Újság is beszámolt  november 23. – Ásotthalom Nagyközség elfogadja a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletet, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan „propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.  A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal decemberben törvényességi felhívásban kéri Ásotthalom Önkormányzatát a rendelet felülvizsgálatára.

Természetesen semmi nem történt így december 10.-én néhány ásotthalmi LMBTQ-ember, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport, a Budapest Pride és a Magyar LMBT Szövetség demonstrációt szervez az ásotthalmi polgármesteri hivatal előtt. A demonstráción többen is megsértik a rendeletet „mama + mama + gyerek = család” és „papa + papa + gyerek = család” feliratú táblák feltartásával. A térfigyelő kamerák felvételei alapján eljárást is indított a település.

A helyi jegyző tanúként meghallgatja a tüntetés egyik szervezőjét az ismeretlen „elkövetők” beazonosítása érdekében. A jegyző hivatalos eljárás keretében arra kérte a beidézett tanút, hogy nyomtatott fényképek alapján nevezze meg a „mama + mama + gyerek = család” és a „papa + papa + gyerek = család” feliratú táblákat tartó embereket, és adja meg azok elérhetőségeit. A kihallgatott szervező az „elkövetők” beazonosítását – a velük való jó viszonyra hivatkozva – megtagadta, azonban az elkövetők egy része levélben önként feladta magát az ásotthalmi jegyzőnél.

Persze itt még nincs vége, hisz Toroczkai László a közösségi oldalán kijelenti,  hogy Ásotthalmon nem lehet a Szépság és a szörnyeteg című filmet vetíteni, mert annak egyik mellékszereplője nyíltan meleg.

Az ásotthalmi jegyző hivatalosan is figyelmeztetésben részesíti a rendeeletet megsértő személyeket. Pénzbüntetést senki nem kap. A demonstrálók levélben kérik a határozat bírósági felülvizsgálatát.

A héten az Alkotmánybíróság pedig eltörölte az alaptörvényellenes Toroczkai –féle rendeletet.