hirdetés

Béres András néprajzkutató emléke előtt tisztelegtek a táncosok az új táncos rekord beállításával Debrecenben. Több mint 3 ezer táncos ropta a csárdást.

 

mikepércsi csárdásBéres András néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, a néptánc-koreográfusra születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeznek tisztelői.

A Mikepércsi csárdás koreográfiája 1950-ben készült Béres András néprajzi gyűjtései nyomán. A tánc évtizedeken át volt nyitószáma a Népi Együttes műsorainak, majd egy időre feledésbe merült. Mikepércsen azonban újra „felfedezték” az alkotást, ami mára a település egyik jelképévé vált. 2009-ben pedig – rekordot elérve – 318 táncos ropta egyszerre a mikepércsi sportpályán a csárdást.

A Karneváli Hét keretében pénteken a Kossuth téren gyűlnek össze a néptáncosok, hogy túlszárnyalják a 2009-es sikert, s ez sikerült is, 330-an állították fel az új rekordot.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere az eseményen Béres András munkásságát méltatta, emlékeztetett, hogy a néprajzkutató álmodta meg egykoron a Debreceni Virágkarnevált.