hirdetés

Lezárták a frankfurti autópályát a tüntető kerékpárosok. A rendőrség szerint 15 ezren vettek részt a demonstráción, míg a szervezők 25 ezer főre taksálják a tüntetők számát, akik között 18 ezer biciklista volt jelen.

 

A hétvégi tüntetésen egyébként elsősorban az utcai terepjárókra irányult a tüntetők haragja. A környezetvédők szerint ezek csupán súlyosan szennyező  státuszszimbólumok, amelyeknek semmi keresnivalójuk a városi közlekedésben.  Azzal kapcsolatban is nemtetszésüknek adtak hangot, hogy az IAA-n újonnan bemutatott, a gyártósorról frissen legördülő autók háromnegyede továbbra is gázolajjal és benzinnel működik.

A Greenpeaace arra is rámutatott, hogy az autós fesztiválon magát képviseltető nagy autógyártó cégek, mint a Volkswagen, a Daimler és a BMW együtt több szén-dioxid légkörbe bocsátásáért felelősek, mint egész Németország.

Az időzítés sem volt véletlen: Angela Merkel kormánya pénteken tárgyalt arról, hogy 2030-ig 65 százalékban támaszkodna a német gazdaság megújuló energiaforrásokból származó energiára.

Hogy mi lesz az ambiciózus klímatervből, az várhatóan szeptember 20-án derül majd ki, ekkor hozzák majd nyilvánosságra ugyanis az erre  vonatkozó költségvetési részleteket. A globális klímavédelem szempontjából is kulcsfontosságú német klímatervet három nappal a New York-i nemzetközi klímakonferencia előtt fogják bemutatni.