hirdetés

Tarol a Napszállta
2018-09-04 22:20

Telt házas vetítésen mutatkozott be hétfőn a 75. velencei filmfesztivál versenyprogramjában Nemes Jeles László Napszállta című új filmje. Sipos Gábor producer szerint kirobbanó sikert aratott az első világháború előtti utolsó békeévben Budapesten játszódó film.

 

20829288_23fa0a90ed6d586dd7adb01e477b17ad_wmNemes Jeles László a bemutató előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy miután a Saul fiát elkészítette, vissza akart menni az időben, hogy megértse azt a rejtélyt, amely néhány év alatt zajlott a 20. század kezdetén: hogyan válik önpusztítóvá egy kifinomult társadalom, hogyan jut el a fejlődés korszakától és a technológiába vetett hittől az ipari gyilkosságig.

A film világpremierjét a közönség felállva ünnepelte, mint Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója szerint a nézők a sorok között ülő Nemes Jeles László rendező és a többi stábtag felé fordulva tapsoltak. Sipos Gábor producere szerint eufórikus volt a hangulat a bemutató után. A producer felidézte, hogy az Oscart is elnyert Saul fia után hatalmas érdeklődés övezte Nemes Jeles László új filmjét, de próbálták a lehető legjobban felszabadítani a rendezőt a nyomás alól.

Mi producerek azt a célt tűztük ki, hogy megpróbáljuk függetleníteni a rendezőt az elvárásoktól, és az elmúlt két és fél évben arra ösztönözni, hogy a legkoncentráltabban tudjon dolgozni-mondta Sipos.

Velence után a Torontói és a Londoni Filmfesztivál is műsorára tűzi a Napszálltát, a forgalmazási jogait már 70 ország megvásárolta, Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazza.

A Napszálltáról megjelentek az első nemzetközi filmkritikák a vetítés után. A The Guardian kritikusa öt csillagból négyet adott és magával ragadó filmnek nevezte a Napszálltát. A kritika szerint az első világháború előestéjén, Budapesten játszódó film rendkívül titokzatos, sőt sok szempontból bizarr alkotás.

A Hollywood Reporter szerint Nemes új filmje szimbolikus eposz, amelyben egy fiatal nő tanúja lesz egy civilizáció pusztulásának. A kritikus szerint a csaknem két és fél órás alkotás teljes figyelmet követel a nézőtől, ami egyesek számára fárasztó és frusztráló lehet, ugyanakkor lenyűgöző filmalkotásként méltatja a Napszálltát, amely szerinte a hatvanas évek merész magyar filmjeire emlékeztet.