hirdetés

Picit elkeseredtünk , sőt le vagyunk döbbenve és nem tudjuk eldönteni sírjunk vagy nevessünk azon, hogy az EMMI által oly nagyra tartott Takaró Mihály egy nyílvános rendezvényen sajnos Esterházy Péter egykori jeles írónkat kultúrarombólank minősítette. Bízunk benne az Esterházy könyvek égetése elmarad azért.Nos az tény kérdése, hogy Esterházy művei közismertek, lehet őt szeretni vagy sem, de Takaró tanár úr írásairól ez már kevésbé mondható el, hisz töredékét sem vetette papírra mint Esterházy.

 

A műveiről alig ismert EMMI potentált Takaró tanár úr  is előadást tartott a 28. Jókai Mór Nyári Egyetemen Komáromban és sikeresen sokkolt sok mindenkit. A Nyugatot korábban zsidó lapocskaként definiáló irodalomtörténész szlovákiai magyar pedagógusok előtt többek közt arról beszélt, hogy már-már irracionális, hogy ilyen kis lélekszámú nép, mint a magyar fönnmaradt, már rég el kellett volna tűnnie – derül ki a rendezvényről beszámoló Újszó cikkéből.

Takaró szerint a magyarság sorsvállalás és tudatos kultúravállalás, a kultúra pedig a magyarság megmaradásának legfontosabb záloga.

Akinek szlovák, román, zsidó, német stb. felmenői vannak (Petőfi Sándor, József Attila, Radnóti Miklós stb.), azért akar a magyar kultúrához tartozni, mert a magyar kultúra olyat tud, amilyet semelyik más – jelentette ki Takaró, aki később arra kérte az egybegyűlteket, hogy mindenki tegye fel a kérdést magának, ő mit tett a magyarság megmaradásáért.

Hány gyereket szült, kivándoroltak-e a gyerekei, mert ha igen, akkor szerinte valamit elrontott a szülő.

Az Újszó cikkéből derül ki az is, hogy Takaró csak azt hajlandó tanítani, ami építi a diákjait, ami rombolja, azt nem. Példát is említett, Esterházy Péter Így gondozd a magyarodat című szövegéből idézett, melyből kiragadott részleteken keresztül odáig jutott, hogy Esterházy kultúraromboló, tehát nem kell tanítani.

A hvg.hu alapján mi is megírtuk, hogy az EMMI Takaró Mihályra bízta a hazafiasabb oktatást. A cikk megjelenése után az EMMI sajtóosztálya helyreigazítási kérelmet juttatott el mind a Hvg-hez, mind pedig hozzánk, amelyben azt állították: a cikkben megjelölt Takaró Mihálynak a minisztériummal nincs semmilyen hatályos szerződése. Azt az EMMI egyébként továbbra sem cáfolta, hogy az irodalomtörténésznek köze van a feladathoz, csak annyit, hogy a minisztériumnak nincs élő szerződése vele.