hirdetés

A NAV közel tízmillió forintnyi büntetés megfizetésére és adóhátralékának rendezésére kötelezte a pécsi Janus Pannonius Múzeumot, ugyanis nem fizették meg maradéktalanul a Da Vinci-kiállítás során a jegybevétel utáni adót.

 leonardo1-pecsma

Az áfával való trükközés miatt 3 millió forintot kell fizetnie a Janus Pannonius Múzeumnak – írja a Dunántúli Napló. A pécsi önkormányzat és a múzeum vezetősége nem cáfolta a lap értesüléseit, ahogy azt sem, hogy a NAV 6-7 millió forint adóhiányt fedezett fel.

Bár a JPM közpénzből működő, közhasznú intézményként működik, a NAV adótitokra hivatkozva nem szolgáltatott információt a lap számára. Az Esti Újság úgy tudja, hogy nem tett feljelentést eddig bűncselekmény miatt. Mindezt pedig a Baranya megyei Főügyészség meg is erősítette.

A NAV-vizsgálat 2015 elején indult, amelynek során több múzeumi alkalmazottat meghallgattak, novemberben már a vizsgálati jegyzőkönyv is elkészült. A későbbi elmarasztaló NAV-határozatot sem az önkormányzat, sem a múzeum nem fellebbezte meg.

A 27 százalékos áfakulcs helyett a kulturális termékeknél és szolgáltatásoknál megszokott 5 százalékos áfakulccsal árulták a jegyeket. A 2014-es Leonardo Da Vinci-kiállításra ugyanis nemcsak a hivatalos belépővel, hanem támogatói könyvjegyekkel is be lehetett lépni, amit rendszeresen 5 százalékos kulccsal ütöttek be a pénztárgépbe, míg a belépők 27 százalékos kulcs alá tartoznak.

A múzeum azt írta, hogy a korábbi gazdasági vezető, Magyar Attila felelősségi körébe tartozott a jegyértékesítés, Magyar viszont tagadta, hogy ő lenne a felelős. Azonban a Bama.hu értesülése szerint a könyvjegy ötlete Magyartól származott, ezzel a felhalmozódott eladatlan könyveket kívánták értékesíteni, azonban a kiállítás idején az ebből való vásárlással is lehetővé tették a belépést. 3000-3000 forint volt így a két belépő ára, azonban a könyvjegyes megoldással lényegesen több pénz maradt a múzeumnál, ami adóhiányt okozott.

(Fotó: Pecsma)