hirdetés

Rendszeresen küldesz ki hírlevelet? Szeretnéd, hogy az üzeneteid célba is érjenek? Akkor egy megbízható SMTP csomagra van szükséged. A következőkben segítünk eldönteni, hogy mit érdemes figyelembe venni, mielőtt csomagot választasz.

 

Mi az az SMTP szolgáltatás?

Az SMTP mozaikszó az angol Simple Mail Transfer Protocol kifejezésből ered, ami a levelek kiküldéséért felel. A különféle levelezőkliensek, mint a Thunderbird, az Outlook és a Mail esetében a kimenő levelek kiszolgálójához szükséges ezt beállítani.

Az SMTP nagy előnye, hogy amennyiben nem tartózkodsz fizikailag mindig ugyanabban a városban, akkor is tudod kezelni, kiküldeni az e-maileket, és ehhez nincs szükség arra, hogy mindenhol külön be kelljen állítani a postafiókokat.

Megéri SMTP szolgáltatásra előfizetni?

Vegyük példaként az AB Pluszt, ahol a tárhelycsomagok ugyan tartalmaznak SMTP szolgáltatást alapból is, ám van egy apró bökkenő. Limitálják az óránként küldhető e-mailek számát 200-ra.

Egy méltányos összegért cserébe azonban természetesen van lehetőséged arra, hogy ennél nagyobb mennyiségben küldj ki e-maileket. Ehhez SMTP szolgáltatást kell vásárolnod, így akár nappal, akár éjjel bátran küldhetsz elektronikus leveleket meglévő vagy potenciális ügyfeleidnek korlátozások nélkül.

Jó hír, hogy szolgáltatófüggetlenül teheted ezt meg. Nem számít tehát, hogy milyen országban vagy és éppen milyen netre tudsz kapcsolódni, az SMTP szolgáltatásod mindig igénybe vehető lesz. Egyszerre akár több ezer levelet is kiküldhetsz, te magad szabod meg a határt. Az egyetlen feltétel, hogy legyen aktív SMTP hozzáférésed, ami az első havidíj kifizetésével meg is történik.

Érdemes dedikált SMTP szervert bérelni?

Ha egy megbízható szolgáltatótól bérelsz SMTP szervert, akkor a csomag részeként saját dedikált IP címet vagy címeket kapsz. Így van ez az AB Plusz esetében is, amely azt is garantálja, hogy az IP címeket rendszeresen karbantartják.

Mit jelent ez? Azt, hogy gondoskodnak arról, hogy az IP címek ne legyenek fent spam listán, valamint azt is, hogy más ezeket az IP címeket ne tudja használni.

Milyen lehetőségek vannak még?

Megoldható, hogy az általad preferált hírlevélküldő szoftver magáról az SMTP szerverről fusson, ugyanakkor az is járható út, hogy a programod távolról kapcsolódjon a szerverhez. Lényegében minden igény kielégíthető.

Azok az SMTP szerverek, amik több IP címmel rendelkeznek, úgy vannak beállítva az AB Plusznál, hogy a rendszer random választja ki azt, hogy melyik IP címen küldi ki az adott e-mailt. Ez a megoldás azt a célt szolgálja, hogy el lehessen kerülni azt, hogy az egyes szolgáltatók által limitált, 60 percenként fogadott elektronikus üzenetek számát meghaladd.