hirdetés

Huszonötezer pedagógus, tehát nagyjából minden ötödik tanár vett részt a Pedagógus Sztrájkbizottság által szervezett szerdai sztrájkban. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint sikeres volt a munkabeszüntetés, amit szerinte a megfélemlítés miatt nagy ellenszélben kellett megszervezniük. Rendbontás nem történt, a gyerekek nem maradtak felügyelet nélkül, délben pedig sok helyen megállt az élet öt percre. A kormány szerint kicsi volt a sztrájk támogatottsága, az iskolák pedig nem válhatnak a tanítás színtere helyett a heti akciók csataterévé.

gallóné-Palkovics-MTI

A sztrájk sikeres volt, annak ellenére, hogy rendkívül nagy „ellenszélben” kellett megszerveznünk – jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A sztrájkban majdnem 25 ezer tanár és a 4970-ből 1185 iskola vett részt. Jelenleg 140 ezer pedagógus dolgozik Magyarországon, tehát nagyjából minden ötödik tanár csatlakozott. A szakszervezeti vezetők szerint a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megfélemlítse a sztrájkra készülőket, akik közül többen emiatt elálltak a munkabeszüntetéstől.

Galló Istvánné szerint majd csak a kormánnyal való újabb egyeztetéseken derül ki, hogy eredményes volt-e a sztrájk, miután a munkabeszüntetés célja az oktatásban uralkodó állapotok megváltoztatása, és az csak a tárgyalásokon dől el, hogy elég volt-e az erődemonstráció.

Az oktatási államtitkárság, valamint a Fidesz szerint szó sincs sikerről, álláspontjuk szerint ugyanis „a tanárok többsége a munkát választotta”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta, hogy „mindenkinek joga van sztrájkolni, de senkinek sincs joga ellehetetleníteni a gyerekek életét, fejetlenséget okozni az iskolákban”.