hirdetés

A Man Booker zsűrije nyilvánosságra hozta annak a 13 könyvnek a címét, amelynek esélye van a díjra. A longlisten David Szalay is szerepel, akinek, bár Kanadában született angol író, hazai kötődése is van, édesapja ugyanis magyar.

david szalay író

Az idei zsűrielnök, Amanda Foreman szerint a longlistre került könyvek mindegyike heves párbeszédet és időnként élénk vitát váltott ki olvasókból, kritikusokból. A listán találni szatírát Amerika faji problémáiról, rabszolgaságról, szegregációról, a 60-as években játszódó alternatív Amerika-történetet, amelyben a nemzet mentális egészsége a tét, és kórházi kamaradrámát is, egy problémás anya-lánya kapcsolatról. David Szalay regénye, az All That Man Is a kortárs férfit vizsgálja kilenc változatban. A férfiak mind különböző életszakaszban vannak, távol az otthonaiktól, Prága külvárosában, egy béna ciprusi hotelben, egy alpesi falucskában. Akad köztük Európát bejáró tinifiú, szexmunkásba beleszerető biztonsági őr, idős köztisztviselő. Szalaynak eddig Az ártatlanság (Typotex, 2014) című könyve jelent meg magyarul.

A hat kötetre szűkített shortlistet szeptember 13-án jelentik be, minden író, akinek könyve szerepel a rövid listán, 2500 fonttal lesz gazdagabb. A végső döntést október 25-én hirdetik ki, a győzelemmel 25 ezer font jár.

(Forrás: konyves.blog.hu)