hirdetés

Az elhízott emberek látványa hazánkban lassan már senkit sem lep meg, no de mi a helyzet a jelentős súlyfelesleggel rendelkező ebekkel? Tévedés, ha azt hisszük, hogy a kutyákat nem lehet alaposan “felhizlalni”.

 

A kutyusoknál általában a gazdi figyelmetlenségének köszönhető, ha az ebet lassan könnyebb átlépni, mint megkerülni. Szerencsére azonban a kutya súlya visszahozható az egészséges szintre, ehhez azonban némi időre és sok következetességre van szükség.

Honnan látszik, ha egy kutya túlsúlyos?

Legyen szó bármilyen fajta kutyáról, az alakján hamar észreveheted, ha testesebb a normálisnál, hogyha alkalmazol pár egyszerű trükköt:

• Nézd meg a kutyust felülnézetből. Ha nem látod a bordáit, és deréktájon kikerekedik, akkor kedvenced bizony rendelkezik némi súlyfelesleggel.
• Vizsgáld meg oldalnézetből is. Ha a pocakja lóg, megereszkedett, az szintén figyelmeztető jel.
• Tapintsd végig a bordáit. Ha simogatás közben csak enyhe nyomásra vagy még úgy sem érzed a bordáit, csigolyáit, akkor ennek a lerakódott zsírréteg az oka.
• Súlymérés: minden fajtánál adott, hogy az adott nemnél, életkorban mennyi az ideális testsúly. Ha a te kutyád esetében a mérleg ennél legalább 10-15%-kal többet mutat, akkor az állat egyértelműen elhízott.

Hogyan segíts megszabadulni a kutyának a túlsúlytól?

A legtöbb kutyus esetében a túlsúly a helytelen etetés és a kevés mozgás következtében alakul ki. Ha hozzászoktatod, hogy minden egyes cuki nézése után jutalomfalatot kap, és a saját ételedből is gyakran megkínálod, azzal tulajdonképpen azt éred el, hogy az etetések között szinte egész nap nassolni fog.

A fogyókúrához azonban nem salátákra való áttérésre, és “duci tréningre” van szükség, hanem elsősorban az étkezések megreformálására. Ezután ne adj neki házi kosztot, és csökkentsd le a jutalomfalatok mennyiségét is. Inkább többször, kisebb adagokban etesd, és ügyelj a megfelelő eledel kiválasztására.

A Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Josera tápok rizst baromfifehérjét és egyéb természetes tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a kutyák egészségének megőrzéséhez. Ezenfelül nincs bennük semmiféle génmódosított alapanyag, ízfokozó, mesterséges színezék vagy tartósítószer.

A gyártás során pedig együttműködnek állatorvosokkal és táplálkozási szakértőkkel, hogy a végeredmény egy olyan tápanyagban gazdag, könnyen emészthető eledel legyen, amely a kutyák számára kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít.

Természetesen az etetés csak a sikeres fogyás egyik része, a másik az elegendő mozgás. A kutya valószínűleg azért lett túlsúlyos, mert sokat evett, mellette pedig nem mozgott eleget. A kulcsszó azonban itt is a fokozatosság: ne akard rögtön a maratont lefutni kedvenceddel, hanem lassanként növeld a séta és a játék mennyiségét. A megfelelő étrenddel párosulva az eredmény pedig hamarosan számodra is szemmel látható lesz.