hirdetés

Nagy nevek is pályáznak az Opera igazgatói posztjára. Így Miklósa Erika mellett Rost Andrea is próbálkozik. Mint közismert a főigazgatói tisztségre kiírt pályázatot – amely március 28-án, azaz ma jár le – 2022. decemberében a kevés, összesen két jelentkezőre hivatkozva vonta vissza a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Most pedig minőségi és a bőség zavar áll fenn a kiváló és elismert művészeket elnézve..

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tavaly írta ki a pályázatot az Operaház főigazgatói székére, ám akkor csupán a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter, illetve Győriványi Ráth György karmester jelentkezett a posztra. Képbe került még Zoboki Gábor építész is, aki végül a nehéz pénzügyi helyzet miatt nem pályázott, de az általa felvetett kettős – egy hazai és egy külföldi – intézőbizottság felállítása előtérbe hozta a Magyar Állami Operaház nemzetközi színtéren elfoglalt helyét.

Ezután a megismételt, 2023. augusztus 1-jétől 2028. július 31-ig tartó időszakra szóló pályázat már angol nyelven is megjelent, a jelentkezést pedig nem kötötték magyar állampolgársághoz. Ennek köszönhetően jóval több jelentkező, összesen nyolc ember indult harcba a posztért:

Ókovács Szilveszter – az Operaház igazgatója 2013 óta, aki olyannyira biztos a sikerében, hogy már meg is hirdette az Opera következő évadának műsorát, illetve azt nyilatkozta, nincs B terve, ha esetleg nem ő nyerne
Miklósa Erika – Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes
Rost Andrea – Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes
Molnár Levente – gyergyóremetei születésű, Liszt Ferenc-díjas operaénekes
Alpaslan Ertüngealp – törökországi, görög származású, Magyarországon élő karmester, zongoraművész
Kesselyák Gergely – az Opera első karmestere, korábban az Opera főzeneigazgatója
dr. Vadász Dániel – jogász és énekes
Aczél András – rendező.

A jelöltek kedden 17 óráig adhatták le pályázataikat a minisztériumban, az elbíráló bizottságnak pedig 30 napja van dönteni. Ők tesznek egy javaslatot, a végső döntést pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg, szintén 30 napon belül.