hirdetés

Sok ember álma járni a világot, felfedezni ismeretlen kultúrákat és megismerkedni különböző országokkal, de sajnos nem mindenki engedheti meg magának. Van viszont egy pénztárcakímélő megoldás, ez pedig nem más, mint a hátizsákos utazás.

 

Ennek segítségével viszonylag kis költségvetéssel távoli helyekre is eljuthatunk, és életre szóló élményeket szerezhetünk. Az ilyen rendkívül izgalmas utazások alkalmával az egyszerűség és a luxustól való elszakadás a kirándulás lényege.

Ez tulajdonképpen egy életforma, ahol a komfortzónánkból kilépve, a szabadság érzésével megtelve hasznos kalandban lehet részünk. A kedvező árat elsősorban a drága szállodák, apartmanok helyett választott hostelek biztosítják.

A hostelek világa

Ezeken a közösségi szállásokon akár sokágyas szobákban, kollektív fürdőhasználattal is igénybe vehetjük a szolgáltatásokat, ami jelentős megtakarítást hoz magával. Vannak a világ minden táján különleges, szokatlan hostelek, melyek egyedi sajátosságai tovább fokozzák az élményt.

A hosteleknek ma már kialakult az önálló piaca, akár interneten keresztül is foglalhatunk szállást. Megtekinthetjük az utazó vendégek korábbi tapasztalatait is, ami sokat segíthet a kiválasztásban. Hátizsákos utazás alkalmával azonban mindig fel kell rá készülnünk, hogy előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor improvizálni kell. De hát ez adja a tapasztalat szépségét.

Mitől más a hátizsákos utazás?

Az ilyen kiruccanásoknak elsősorban nem a megszokott turistalátványosságok megtekintése a célja. Testközelből ismerkedhetünk meg adott vidéken élő emberekkel, népcsoportokkal, szokásaikkal, és nagyon sokat tanulhatunk ezalatt.

Az ország és a kultúrája a mindennapi élet megszokott cselekményein, hétköznapi embereken keresztül tárul elénk. Különlegessége abban rejlik, hogy nem azt látjuk, amit meg akarnak mutatni nekünk, hanem mindent, amit meg akarunk látni.

A hátizsákos utazás abban is eltér a hagyományostól, hogy ezeken az alkalmakon csak egészen kevés személyes holmit viszünk magunkkal. Így ennek kényelme is otthon marad, de legalább nem kell cipelnünk felesleges súlyokat.

Santos Expressz – „A vonat”

A Dél-afrikai Köztársaság területén található a Mosse-öbölben egy régi, átalakított gőzvonat, melynek vagonjaiban hálószobákat és hálótermeket építettek a megálmodói. A Santos strandtól 100 méterre fekvő szállás egyedi, de mégis egyszerű kialakítása mellett azért is vonzó, mert legtöbb szobája és a terasz is a tengerre néz.

Éttermében nemzetközi ételeket, hagyományos tengeri finomságokat kóstolhat meg az oda látogató turista. A búvárkodás és a szörfözés kitűnő program, de a környező vidék felfedezése is remek lehetőség a túrázóknak.

Számos egyedülálló és érdekes hostel található a világ minden pontján, melyek felfedezése izgalmas feladat a kalandvágyó utazóknak. Fekvőhelyünk lehet jurta egy tanyán, régi börtön, bánya, kastély, vagy akár egy kiöregedett repülőgép, így legtöbbet a szálláson spórolhatunk.