hirdetés

Háború ide vagy oda Fidel Castro kubai vezető szobrát avatta fel Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök. Hiába a barátság az barátság. Putyin amúgy jól van, halálán sincs és az ukránokkal vívott háború sem viselte meg. 

 

Vlagyimir Putyin legendás személyiségnek, valamint a 20. század egyik legragyogóbb és legkarizmatikusabb vezetőjének nevezte Fidel Castrót, aki életét az elnyomott népek szabadságáért folytatott küzdelemnek szentelte.

Egy sok órás vele folytatott beszélgetés él az emlékezetemben. Különösen a legutóbbi, 2014. júliusi beszélgetésünk. Olyan dolgokról beszélt, amelyek figyelemre méltóan összhangban vannak a korral – a többpólusú világrend kialakulásának idejével. Hogy a függetlenség és a méltóság nem adható fel, minden nemzetnek joga van a szabad fejlődéshez, a saját útjának megválasztásához, és hogy egy valóban igazságos világban nem lehet helye diktátumoknak, fosztogatásnak és neokolonializmusnak– mondta az orosz elnök Fidel Castrora visszaemlékezve, akire példaképként tekint.

A három méter magas Castro-bronzszobor felállítására az orosz védelmi minisztérium tett javaslatot. Az emlékmű tervezésére az Orosz Hadtörténeti Társaság által kiírt zárt pályázatot Alekszej Csebanyenko szobrász és Andrej Belij építész nyerte.