hirdetés

POSZT volt, van, és lesz
2016-06-10 07:12

Megkezdődött a 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó, a POSZT, amely új struktúrával, több mint 150 programmal várja a közönséget június 18-ig a baranyai megyeszékhelyen. Az ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy tavaly elhatározták a színházi találkozó megújítását, és a POSZT idénre megújult.

POSZT

A tavalyi 60,5 millió forintos állami támogatással szemben idén a fesztivál 65,5 millió forintot kapott a kormányzattól. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy jövőre megduplázzák a rangos vidéki fesztiválok támogatására idén először rendelkezésre álló 250 millió forintos keretet, amely 2017-ben így már félmilliárd forint lesz. A közönség és a széles körű szakmai közvélemény harcolta ki, hogy a színházi találkozó ne csak tovább folytatódjon, hanem új sebességfokozatba tudjon kapcsolni – fogalmazott Hoppál Péter, aki hangoztatta, hogy a POSZT volt, POSZT van és POSZT lesz.

Páva Zsolt (Fidesz–KDNP) Pécs polgármestere felidézte, hogy a tavalyi fesztivál hátterében kirajzolódó mély konfliktusok miatt aggódott a POSZT jövőjéért, azóta – köszönhetően a fesztivál új vezetőségének – az ellentétek legtöbbjét sikerült megoldani. A POSZT most arról szól, amiről szólnia kell – hangsúlyozta a polgármester, aki reményének adott hangot, hogy a megújult fesztivál lendülete nagyon sok éven keresztül visz tovább bennünket. A fesztivál idei díszvendége, Piros Ildikó Kossuth-díjas színművész köszöntőjében arról beszélt, hogy ez a kis ország büszke lehet arra, hogy ennyi színházat működtet és színesebbnél színesebb programokkal kápráztatja el évről évre a közönséget. A színház egy olyan szolgálat, amely, ha csak pár órára is, de segít kilépni saját életünkből – tette hozzá.

A megnyitón Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatója átadta a találkozó idejére a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. A megnyitót megelőzően a versenyprogramba beválogatott társulatok képviselői lakatot helyeztek el a Janus Pannonius utcában található pécsi lakatfalon. A POSZT versenyprogramjában 16 előadás szerepel, amelyeket Kiss B. Atilla operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatott.

A találkozó keretében – a versenyprogrammal párhuzamosan – idén először rendezik meg A POSZT bemutatja elnevezésű sorozatot, amelynek keretében 9 produkciót láthat a Kodály Központban a közönség, míg a korábbi off-programsorozatból kialakított POSZT Fesztivál több mint 100 programmal a Zsolnay Kulturális Negyedben várja a közönséget.

(Fotó: MTI)