hirdetés

Astor Piazzolla műveit állítja három koncertjének középpontjába a 2. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál november 4. és 6. között a budapesti Zeneakadémián.

piazzollaA közönség egy-egy szólókoncertet hallhat az argentin Roberto Aussel és a spanyol Margarita Escarpa gitárművészektől, 6-án pedig egy olasz duó, Giampaolo Bandini (gitár) és Cesare Chiacchiaretta (bandoneon) játszik. A vasárnapi előadáson a spanyol Joan Pages Valls vezényletével közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég.

A tangó királyaként is emlegetett Astor Piazzolla azon ritka klasszikus szerzők közé tartozik, akik képesek hidat építeni a komoly- és könnyűzene rajongói között. Produktív szerző volt, akinek több mint ezer műve között a kamaradarabok, nagyzenekari és kórusművek mellett opera is található. Az alkotóra és életművére párhuzamosan hatottak a klasszikus zene, a tangó és a dzsessz elemei, így muzsikája mindig fordulatos, változatos elemekből építkezik – idézi a közlemény Eötvös József, a koncertek fő szervezője szavait.

Hozzátette: a Zeneakadémián háromévente rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, a köztes években pedig – így idén is – gitárfesztivált szerveznek. Az idei háromnapos eseményen is világhírű, Magyarországon ritkán hallható művészek lépnek fel, akikkel a hazai közönség máskor nem találkozhat.