hirdetés

Díszdoktorrá avatták Peruban a magyar külügy vezetőjét Szijjártó Pétert.  A San Marcos Egyetem rektora által átadott elismerés azért is fontos, mert 11 év után újra lesz magyar követség Limában.

szijjártó díszdoktorA Külgazdasági és Külügyminisztérium közreadott csütörtök este egy képet, amin Szijjártó Péter külügyminiszter szerepel. Az a megtiszteltetés éri épp a képen, hogy átveszi a díszdoktori címet Orestes Cachay Bozától, a San Marcos Egyetem rektorától Limában 2017. október 19-én. A fotó alatt jönnek a részletek, mit is keresett nemzetünk külügyére a Perui Köztársaságban.óú

Szijjártó újra megnyitotta Limában szerdán a 2006-ban bezárt magyar nagykövetséget. Az MTI-nek telefonon kiemelte, hogy Latin-Amerika a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségévé vált, és Peru azon belül is gyorsan növekvő ország.

Emellett a perui gazdaság számos hasonlóságot mutat a magyar gazdasággal,

tette hozzá, kifejtve, hogy mindkettő rendkívüli nyitott, mindkét kormány gazdaságpolitikája fontos céljának tartja a szabadkereskedelmet, és mindkét gazdaság a dimenzióváltás stádiumában van, amikor a kutatás-fejlesztésre, az innovációra, a magas hozzáadott értékre alapuló ágazatok és tevékenységek veszik át a főszerepet.

Éppen ezért a két ország gazdasági, politikai együttműködésének fejlesztéséből mindkét ország jelentős mértékben tud profitálni, ezért úgy döntöttünk, hogy újranyitjuk a 2006-ban bezárt limai magyar nagykövetséget.

A miniszter szerint a két ország érdeke a szabadkereskedelmi folyamatok felgyorsítása. Elmondta, hogy az EU és Peru között 2013 óta érvényben van a szabadkereskedelmi megállapodás ideiglenes alkalmazása, Magyarország pedig már 2013-ban ratifikálta a megállapodást, és az az érdekünk, hogy ezt mielőbb minden tagállam megtegye.

Szijjártó külön kiemelte, hogy a két ország közötti egyetemközi kapcsolatok már most rendkívüli dinamikusak, és elmondta, hogy az amerikai kontinens legrégebbi egyeteme, a San Marcos Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel, valamint a limai zenei és táncművészeti egyetem is tárgyalásokat folytat magyar partnerekkel az együttműködésről.

A magyar diplomácia vezetője közölte, hogy elkészült, és hamarosan alá is írják azt a megállapodást, aminek értelmében jövő szeptemberben 20 ösztöndíjas diák érkezhet Peruból Magyarországra. A miniszter kitért arra is, hogy megállapodás született vízipari, gyógyszeripari és hadiipari, határvédelmi technológiák perui hasznosításáról, amiket Peru beenged piacára a szerdán kötött megállapodások értelmében.

“Magyarország megbecsültsége magas Peruban” tekintettel arra, hogy a legutóbbi El Nino-jelenség okozta szélsőséges időjárás után Magyarország azonnal segített, és víztisztító berendezést küldött, ami meg is alapozta a magyar vízipari technológiák iránti keresletet.

A két ország együttműködése a nemzetközi politikában is rendkívül harmonikus és hatékony, Magyarország támogatja Peru felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), és a két ország támogatja egymást az ENSZ-ben a jelöléseknél. Mindkét ország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem mellett, Perunak komoly terrorfenyegetettséggel kellett az elmúlt időszakban szembenéznie, és miután most Európában is ez a helyzet, a terrorizmus elleni együttműködést is szorosabbra fűzzük.

A minisztert Limában fogadta Pedro Pablo Kuczynski elnök, Ricardo Luna külügyminiszter, Luis Galareta, a kongresszus elnöke, Eduardo Ferreyros Küppers külkereskedelmi és turisztikai miniszter, valamint Szijjártó Pétert díszdoktorrá avatják az 1551-ben alapított San Marcos Egyetemen, ahol az EU előtt álló kihívásokról valamint az EU és Latin-Amerika együttműködéséről tart előadást.