hirdetés

Kilenc és fél milliárd forintos támogatást kap Pécs a kormánytól. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Csizi Péter és Hoppál Péter országgyűlési képviselők szerint az összeggel teljes konszolidálható az önkormányzat költségvetése, írta a pecsiujsag.hu.

pava kéklámpa-pécsi önkormányzatA Szabad Pécs korábban már írt arról, hogy Varga Mihályék és Pintér Sándorék vezényletével helyrebillentik Orbán Viktorék a baranyai város ingadozó költségvetését. A lap úgy tudja, hogy a pénzért cserébe elvárásokat is támaszt a kormány, megszorítások és személyi változások is várhatóak majd a jövőben.
Az előzményekről röviden: dacára annak, hogy 2014-ben egyszer már központi forrásokból megtörtént a konszolidáció, kiderült, hogy a pécsi önkormányzat nagyon komoly hiányt halmozott fel. Páva Zsolt polgármester nem szívesen beszélt erről, aztán valamikor nyáron a Szabad Pécsnek elismerte, hogy van egy 5 milliárdos hiány. Ez mostanra már 7,5 milliárd.

Először a kormánytól jöttek revizorok, vagy szakértők, hogy átnézzék, mi a helyzet, majd egy egészen meredek bizottságot jelentettek be: a testületnek a fideszes polgármesteren és az alpolgármestereken kívül tagja lett Pécs két egyéni körzetben megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Csizi Péter és Hoppál Péter, államtitkár is. Eleinte a városvezetés azt mondta, nem is tudja, hogy jött össze ekkora hiány, mostanra rájöttek, mindenért a nyolc évvel ezelőtti elmúlt nyolc év okolhat.