hirdetés

Németországban a Süddeutsche Zeitung foglalkozott ismét Magyarországgal, s legfőképp a liberális lap Paul Lendvai ausztriai publicista Orbán Magyarországa (Orbáns Ungarn) című új kötetéről írt. Lendvai visszafogott elemző könvye szerint alkotmányjogi puccsott vitt véghez a jelenlegi kormányzat.
paul-lendvaiAz Így csinált Orbán Magyarországból „vezérdemokráciát” című recenziójában Cathrin Kahlweit kiemelte: a politika iránt érdeklődő olvasók tudják, hogy kétharmados parlamenti többséggel rendelkezve Orbán elsőként megfélemlítette a médiát, majd kiüresítette az alkotmánybíráskodást, és azt is tudják, hogy miként gyűrte maga alá a politikai intézményeket az új alaptörvénnyel és jogszabályok százaival, és hogyan töltötte be embereivel az összes, valóban az összes stratégiailag fontos állami pozíciót.

Tudják azt is, hogy ezek az emberek gyakorlatilag elmozdíthatatlanok, és hogy a kormánypárt az állam és a közigazgatás valamennyi szintjére befészkelte magát, és azt is tudják, hogy a választási szabályok megváltoztatásával a Fidesz kiváló esélyt szerzett arra, hogy akkor is megszerezze az alkotmánymódosításhoz szükséges többséget, ha választási eredménye romlik.

Paul Lendvai könyvének az az érdeme, hogy visszafogott, elemző módon boncolgatja, mindez mit jelent Magyarország számára: lényegében azt jelenti, hogy egyre kevésbé valószínű a demokratikus hatalomváltás – fejtette ki Süddeutsche Zeitung szerzője, kiemelve a kötetből egy idézetet, miszerint Orbán Viktor az alkotmányosság leple alatt, alkotmányjogi eszközökkel alkotmányjogi puccsot hajtott végre.

A kötet vészterhes végkövetkeztetése szerint ez a módszer iskolát teremthet, és az EU eddig nemigen tudott mit tenni ellene – tette hozzá Cathrin Kalhweit.

(Forrás: Librarius)