hirdetés

A  Diákvagyokmozgalom hívására tiltakozók álltak élőláncot az Országos Széchényi Könyvtár Budai Várban található épületénél. A nemzetközi hírű intézménynek ugyanis költözni kell, mert a kormánynak más szándékai és tervei vannak az épülettel, ahol most  a könyvtár van. A tüntetők ezután átmentek a Karmelita kolostorhoz. Rendbontás nem történt.

 

A pár száz demonstráló előtt a szervezők nevében Sipos Ferenc Norbert elmondta: az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik Széchenyi István és Kossuth Lajos házi könyvtárát, Madách és Ady kéziratait, azokat a kulturális értékeket, amelyek miatt büszke magyarok lehetünk. Az élőlánc apropója kapcsán elmondta, a Széchényi Könyvtár és a szomszédban található Miniszterelnökség is terjeszkedne, de utóbbi áll nyerésre, így az OSZK-nak költöznie kell.

Az élőlánc felállítása után a tüntetők  átvonultak a Miniszterelnöki Hivatalnak otthont adó Karmelita kolostorhoz, ahol Katona Andrea, az OSZK korábbi főigazgatója mondott beszédet.

Elmondta: nem az a baj, hogy az OSZK-t a Várból el akarják költöztetni, a baj ott van, hogy nem akarnak a nemzet könyvtárának egy méltó épületet adni.

A szervezők az esemény végén jelezték egy petíciót fognak elindítani, hogy a könyvtár méltó helyre kerülhessen.

Az OSZK egyébként már 20 éve kinőtte a várbeli székhelyét, de csak most lett sürgős a költözés, amikor a Budai Palota felújítása elérte az épületet, amivel nyilvánvalóan tervei vannak a kormánynak.

Tüske László, az OSZK elnöke korábban a könyvtár alkalmazottai előtt tartott beszédében azt is elismerte, hogy ezt az érdekharcot a könyvtár már el is vesztette:

Sokkal hatásosabbnak érezzük azt, ha a könyvtár elmehet innen, összepakol és átadja a területet a borászati, sörészeti, csokoládégyártó cégeknek és az őket mozgató közönségszervezőknek, mert egyébként nem lesz nyugalmunk – mondta.