hirdetés

A kétharmados többséget felhasználva, erővel fogja elvenni a kormány a kutatóintézeteket a Magyar Tudományos Akadémiától. A Palkovics László vezette innovációs minisztérium ezt már korábban is jelezte finoman, ha nincs egyezség, akkor más lépések várhatóak.

 

A Palkovics vezette minisztérium drasztikus tervezete már készen állt, de megvárták az EP-választást azzal, hogy benyújtsák az Országgyűlésnek. Most azonban napokon vagy heteken belül sor kerülhet erre. A tervezet szerint a kutatóintézeteket augusztus elsejétől egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szerveznék ki, és törvénnyel köteleznék az Akadémiát arra is, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó akadémiai vagyont ingyenes használatba adja.

Az újonnan létrehozandó kutatóhálózat 13 fős irányító testületébe hat tagot jelölne a kormány, hatot az akadémia, az elnököt pedig a tagok közös javaslata alapján Orbán Viktor nevezné ki, így végső soron a kormánynak lenne meghatározó befolyása.

Felállítanának egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, aminek az elnöke Palkovics László miniszter, és az összes tagra is ő tesz javaslatot, az MTA-nak pedig csak egy képviselője lenne. A tanács tenne javaslatot a támogatandó kutatási főirányokra.

Bár a törvények szerint az egyeztetésekbe az akadémiát is be kellene vonni, ez nem történt meg idáig. Az is kérdés, hogy az MTA bedarálását, államosítását mennyire fogja majd hagyni az Unió ? Az biztos, hogy a német politikusok értésére fogják adni a kormánynak, hogy Palkovics úr roszz úton jár.

Sajnos a miniszter úr, amikor még az EMMI-nél ténykedett mint államtitikár a Szinyei gimisek buszos tragédiáját úgy akarta megoldani, hogy az iskolát akarta felelősségre vonni mindenért. Már akkor nonszensznek tűnt Palkovics eszmefuttatása, főleg úgy, hogy a busz nem az iksoláé volt, a tiltott póttartályokat sem a gimi szerelte be, a halálbuszt sem az iskola vezette, és még sorolhatnánk hosszasan, hogy az államtitikár úr érvelés miért volt rossz. Az azonban kiderült a halálbsuz eseténél, hogy Palkovics úr haragja mérhetetlen s amit a fejébe vesz, attól nem igazán tágít, még akkor sem, ha a tények mást mutatnak. Így ezek tudatában vajon mit várunk mi lesz az Akadémia sorsa? …Tudjuk.