hirdetés

Brit régészek a kelet-angliai Rendleshamban 23 méter hosszú, 9 méter széles építmény nyomaira bukkantak, ami valószínűleg a hetedik században virágzó Kelet-angliai Királyság palotája lehetett.

angol-kastelyA szakemberek által kutatott térség a kelet-angliai Rendlesham, egykoron az angolszász Kelet-Angliai Királyság része, amely hat kilométerre fekszik Sutton Hoo-tól, ahol 1939-ben megtalálták a második legnagyobb nagy-britanniai angolszász kincset, a híres Sutton Hoo-i leletet.

Faye Minter, a projekt koordinátora elmondta, hogy a 23 méter hosszú 9 méter széles építmény egykoron királyi palota, vagy csarnok lehetett. Valószínűnek nevezte, hogy a térségben királyi sírokra is bukkannak.

Minter úgy vélte, hogy ugyanarról a palotáról van szó, amelyet egy 8. századi könyv írója, Venerable Bede megemlít az angol nép történetéről szóló művében, amelyben rendlaeshami királyi faluról ír.

A felfedezésről részletesen egy hétvégén tartandó konferencián számolnak be a szakemberek – olvasható a BBC News honlapján.

A régészek mintegy négyezer leletet találtak, köztük alaposan megmunkált fémtárgyakat, érméket, súlyokat, amelyek közül mintegy ezer angolszász eredetű.

(Fotó: illusztráció/Bodiam Castle England)