hirdetés

A gigantikus képet a bosnyák főváros egyik 1993-ban megostromolt épületére festették. A város ezzel az emlékművel tiszteleg Bowie életműve és a délszláv háború idején végzett humanitárius munkája előtt.

Dawid Bowie tűzfalA szarajevói hatalmas falkép felavatásán több százan vettek részt. A ceremónián a Space Oddity című Bowie-szám hangzott el. A 13 méter magas és 10,5 méter széles képet a Szarajevói Egyetemhez tartozó romos ház falára festették, a lepusztult épület azóta is a délszláv háborúra emlékeztet. A freskón „A divat változik, de ti mindig az én hőseim maradtok” felirat olvasható. Az eredeti rajzokat a Marvel képregényrajzolója, Enis Cisic készítette, ezek alapján festette meg Zoran Herceg a freskót másfél hónap alatt. A művel a január 10-én daganatos betegség miatt elhunyt Bowie-nak állítottak emléket egy helyi zenész, Vedad Trbonja kezdeményezésére.

Az emlékmű létrehozását sok ezer boszniai támogatta. Bowie-t annak idején nagyon megrázta a boszniaiak szenvedése, hírnevét felhasználva hívta fel a világ figyelmét a háború áldozataira, és pénzt gyűjtött a humanitárius célokra, bár Szarajevóba sohasem látogatott el.

– Ezen az úton tisztelgünk Bowie, a művész és a humánus ember előtt, megőrizzük emlékét a városban, amelynek nem volt rá alkalma, hogy vendégül lássa őt – mondta el Adnan Comor, az emlékmű létrehozóinak szóvivője.