hirdetés

Hét erdőgazdasági vezető is kétszer annyit keres, mint a miniszterelnök, miközben a stratégiai vállalatok első emberei akár háromszor annyi pénzt vihetnek haza, mint Orbán Viktor. Így akik bántják a miniszterelnököt, azt alaptalanul teszik.  Összesen 25 vezérigazgató bére haladja meg a korábbi, kétmillió forintos bérplafont.

orbán-csányi-hernádi-mészáros

Állami tulajdonú vadászati társaságok, valamint stratégiai cégek vezérigazgatói is többször annyit keresnek, mint Orbán Viktor miniszterelnök, egyes cégeknél a legkisebb és legnagyobb fizetés között negyvenötszörös különbség van – írta a Népszabadság a kikért adatok alapján, amelyet az állami tulajdonú vállalatoktól kért ki.

Így megdöbbentő, hogy a sokat ostorozott és bántott Orbán nem is keres sokat, sőt, hét erdőgazdaság vezetője is kétszer annyit – 3 millió forintot – keres havonta, mint a kormányfő. Emellett a legjobban honorált erdőgazdasági vezetők a másfélszeresét keresik annak, mint amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Szerencsejáték vagy az MVM Paksi Atomerőmű első embere.

A stratégiai jelentőségű, illetve óriásvállalatok irányítói kapnak még ennél is nagyobb fizetést: Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), Szarka Zsolt, a Magyar Posta, Csiba Péter, a Magyar Villamos Művek, illetve Dávid Ilona, a MÁV vezetője is 5 millió forintot keres havonta.

A Népszabadság összehasonlította az állami cégeknél a legkisebb és legnagyobb fizetéseket is. Ebből az derült ki, hogy az MFB-nél 20-szoros, a postánál és a MÁV-nál 45-szörös különbség van, de a Diákhitel Központnál is majdnem 19-szeres a különbség a legkisebb és a legnagyobb fizetés között.

A fizetések 2 millió forint fölé emelését az a kormánydöntés tette lehetővé, amelyet tavaly ősszel hoztak meg az Állami Számvevőszék javaslatára. A lap ismertetése szerint ebben az áll, hogy a pénzügyi szektorban havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél négy-, a többi állami vállalatnál hárommillió forint az alapbér plafonja.

Ez korábban kétmillió forint volt, a Népszabadság összesítése szerint most huszonöt vezérigazgató havibére haladja ezt meg.