hirdetés

Olaszország minden sporteseményt felfüggesztett és lezárta a határait is. Se sportesemény, se utazás.

„Minden sporttevékenységet minden szinten felfüggesztünk április 3-ig” – jelent meg a CONI, vagyis az Olasz Olimpiai Bizottság közleményében, és arra kérte az olasz kormányt, hogy ezt foglalja határozatba. A CONI azzal indokolta a döntést, hogy minden intézkedés és körülmény az egészség védelmét szolgálja, amely elsődleges prioritás mindenki számára.

Az olasz kormány azonban időközben ennél drasztikusabb határozatot hozott, az ország egész területére elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, amely – a jelenlegi tervek szerint – április 3-ig tart. Eszerint minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint.

A CONI határozata még nem jelentette volna azt, hogy például elmaradnak a Bajnokok Ligája-meccsek, mert a klubok és a nemzeti válogatottak mérkőzései felett nem rendelkezhet. A kormány határozata alapján azonban nem hagyhatja el senki az országot, és nem is mehet be senki, innentől kezdve elkerülhetetlen, hogy elhalasszanak meccseket.

A Juventus–Olympique Lyon BL-nyolcaddöntő és az Internazionale–Getafe El-meccset nem játsszák le a héten, jövő héten pedig az AS Roma–Sevilla marad el. Viszont a vesztegzár miatt a Valencia–Atalanta és Barcelona–Napoli meccset sem tudják megrendezni, mert nem hagyhatják el az országot a bergamóiak és nápolyiak. Időközben Madridban is megugrott a fertőzöttek száma, iskolákat zártak be, és a főváros és a környéke hamarosan szintén karanténba kerülhet, ami újabb sporteseményeket érinthet.

Ezek a csúszások pedig komoly fennakadást okozhatnak, elvégre az Európa-bajnokság és az olimpia miatt rendkívül feszes a program, nem lesz idő minden mérkőzést lejátszani.

Persze nemcsak a focit érinti, az alpesi sízők Cortina d’Ampezzóba tervezett világkupa-döntőjét is törölték.