hirdetés

Bajban van az Átrium, sőt lassan lehúzzák a rolót és nem lesz több Örült nők ketrece sem. A főváros kulturális életének egyik meghatározó színháza becsukja kapuit mert nem kapták meg az igényelt támogatást november óta.  Nem is értik miért nem kaptak azóta sem semmiféle tájékoztatást. Az Átrium Színház vezetősége tette közzé a sajnálatos hírt, hogy dolgozóinak nagy részét el kellett bocsátania, és jó eséllyel az utolsó előadásokat láthatják a nézők. Lehet azért nem kaptak pénzt az Átriumosok mert népszerűek voltak.

 

Az Átriumban olyan jelentős színészek játszottak, mint Hernádi Judit, Stohl András, Bereczki Zoltán vagy Hevér Gábor. Az előadások komoly szakmai és közönségsikerrel futottak, az Őrült nők ketrece például több mint háromszázszor, az Igenis, miniszterelnök úr! százötvenszer futott a budai teátrumban.

A színház november óta reménykedett, hogyan igényelt 225 millió forintos támogatást megkapják de ez elmaradt.

Az elmúlt néhány hétben sokat dolgoztunk azon, hogyan lehetne a helyzeten változtatni, de mostanra realizálódott, hogy nem marad más út. Lélektépő érzés volt olyan embereket elküldeni, akiknek a szíve-lelke itt van a színházban, akikkel szívesen dolgozom együtt, és akikkel kölcsönös a bizalom. Nem minden embert kellett elbocsátanunk, de nagyon sokakat. A művészek nem a színház alkalmazottai, produkcióra szerződnek, de nyilván őket is érinti a helyzet, hiszen nagyon komoly a veszélye annak, hogy ezeket a sikeres darabok nem játszhatók a jövőben sehol – magyarázta Zsedényi, aki nem érti, miért maradt el a támogatás.

Hivatalos tájékoztatást nem kaptunk arról, mi az oka annak, hogy nem született döntés november óta, vagy hogy miért ne lenne akkora támogatásra méltó az Átrium, mint bármelyik másik magánszínház. A nézők nem így döntöttek, nekik fontos. Fél nap alatt másfél millió forintot utaltak át, ami elképesztő és megható gesztus volt. Ez is érdemi segítség, és hálásak vagyunk érte, de a színház működéséhez évi kétszázmillió forintra van szükség – sóhajtott a színház vezetője.

Az Őrült nők ketrece és az Igenis, miniszterelnök úr! című darabokban játszott Hevér Gábor is, aki szintén csalódottan értesült a színház tarthatatlan helyzetéről.

Tegnapelőtt még játszottunk, most pedig teljesen bizonytalan a jövő. Úgy tudom, a meghirdetett előadásokat még megtartjuk, de nyilván lehet érezni a színházban uralkodó feszültséget. Ez a vezetőség döntése, és sajnálatos dolog, amikor bezárnak egy kulturális intézményt. A nézők töretlenül kitartanak mellettünk, de itt valamilyen csodára van szükség – nyilatkozta Hevér.

 

( Ajtai J.)