hirdetés

Kibővítik az Oscar zsűrijét, az Amerikai Filmakadémia 683 új tagot hívott meg, mivel régóta bírálat éri amiatt, hogy leginkább idős fehér férfiakból áll a testületet. A bizottság létszámát nőkkel, kisebbségekkel és 59 ország képviselőjével duplázzák. Nemes Jeles Lászlót is felkérték, de a Saul fia több alkotója is a leendő tagok között szerepel.

Nemes Jeles László két meghívást is kapott, egyiket rendezőként, a másikat forgatókönyvíróként, így egyike annak a 18 filmesnek, akiket több szakma is meghívott. Nekik kell dönteniük, melyik tagozat ajánlatát fogadják el.

Az új tagok között lesz a Saul fia című Oscar-díjas magyar film több alkotója is: Nemes Jeles László rendező-forgatókönyvíró, Erdély Mátyás operatőr, Zányi Tamás hangmérnök és Clara Royer forgatókönyvíró. Szintén meghívták többek között Idris Elba színészt és Eva Mendes színésznőt.

A meghívottak 46 százaléka nő, 41 százaléka kisebbségi, 59 országot képviselnek – olvasható az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) honlapján. Ha mindenki elfogadja az ajánlatot, a tagság 27 százaléka lesz nő, 11 százaléka nem fehér. Az eddigi arány 25 és 8 százalék volt.

A meghívott színészek között Idris Elba, Chadwick Boseman, Eva Mendes és America Ferrera is szerepel. Az akadémia a tagság sokszínűségét akarja növelni azzal, hogy meghívta Csao Fej kínai operatőrt, Taneda Johei japán díszlet- és látványtervezőt, Patricia Riggen mexikói rendezőt vagy Fitzgerald Diggs zenészt, aki a Wu Tang Clan tagja és RZA néven ismert.

Az idei meghívottak száma az eddigi legnagyobb, több mint a duplája a tavalyinak – mondta Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke. Kiemelte, hogy a testület évek óta igyekszik a főként fehér férfiakból álló tagságát sokszínűbbé tenni.

A filmakadémia tagsága hosszú ideje vita tárgya Hollywoodban. Idén januárban ismét komoly feszültséget okozott, hogy már második éve csak fehér színészek kaptak Oscar-jelölést a színészi kategóriákban. A kormányzótanács ezért január 21-én rendkívüli ülést tartott, amelyen döntöttek arról, hogy nagyobb arányú női és kisebbségi tagság felé nyit az akadémia.