hirdetés

Két felajánlást is tett a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, köztük a katonából lett kancellár a dolgozóknak. A béremelés meglebegtetésével azonban nem sikerült a sztrájktörés, és valljuk be nem is vall valami über nagy vezetői kvalitásra és katonai kreativitásra és egyben tudásra, ha pénzzel kívánták az egyetem új fura urai megoldani az SZFE sztrájkját és méltatlan helyzetét.

 

A Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár által jegyzett, az MTI-hez is eljuttatott közlemény felidézi, hogy az SZFE sztrájkbizottsága szeptember 29-én két követelést támasztott a munkáltatóval szemben: 10 százalékos bérfejlesztést és az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását.

Az SZFE csütörtökön hivatalba lépett vezetése, az egyetem fenntartójának támogatásával, a sztrájkbizottság követeléseit meghaladó, átlagos 15 százalékos bérfejlesztést tart indokoltnak 2021. január 1-től. A munkarend változatlanságára vonatkozó követelést az SZFE vezetése elfogadja.

A baj ezzel csak az,  Csató Kata mesteroktató, a sztrájkbizottság tagja szerint, hogy  a fizetésemelésre jogszabály kötelezi az összes modellváltó intézményt, a lépés tehát nem a dolgozók követelésének teljesítése.

Tekintettel arra, hogy a kilátásba helyezett dolgozói bérfejlesztés az SZFE sztrájkbizottsága által megfogalmazott követeléseket jelentősen meghaladja, illetve a munkarendre vonatkozó követelés is meghallgatásra talált, ezért az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri az sztrájkban résztvevőket, hogy folytassák a munkát. Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát” – olvasható a közleményben.

Mint írják, az SZFE új vezetése és fenntartó kuratóriuma továbbra is a párbeszédet tartja az SZFE körül kialakult helyzet rendezése egyetlen lehetséges módjának és kész az azonnali konzultációra a megoldás érdekében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetési támogatását illetően hárommilliárd forintról állapodtak meg, ez volt a kuratórium kérése és a kuratórium rendelkezhet az összeggel. Ez az összeg több mint kétszerese az intézmény eddigi költségvetésének.

Szarka ezredes és Novák Emil lépése fura, hisz csak nem hitték el még maguk sem, hogy egy béremelési ötlettel megtörik a több mint 30 napja tartó egyetemvédő mozgalmat és a sztrájkot ? Az SZFE új vezetésétől tényleg csak annyira futja ? Hol kreativitás ? Hol a hadi terv ?

( cst )