hirdetés

Nem lesz lex-Jordán. Vagy nem úgy ahogy azt sokan szerették volna. Könnyítéseket javasol a kulturális tárca az előadó-művészeti szervezetek vezetőválasztása terén, de továbbra sem lesznek meghívásos pályázatok – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

 

Jordán-TamásIsmert, korábban a hírekben az szerepelt, hogy egy törvénymódosítás lehetővé tenné a színházak igazgatóinak a kinevezését meghívásos pályázatokkal. Az ötlet akkor merült fel, amikor Szombathely erősen ellenezte, hogy a jelenlegi igazgató Jordán Tamás újabb öt évre vezethesse a helyi színházat. A kormánypárti jelölt ugyanis visszalépett a nagy nyomás és a kritikák miatt. Jordánt azonban nem szívleli nagyon Savaria alpolgármestere.

Azonban úgy tűnik nem lesz meghívásos pályázat ezen a területen.

Azonban a vezetői munkakörök továbbra is kizárólag nyílt pályáztatás útján lesznek betölthetők, de például az öt év vezetői tapasztalatot lecsökkentenék három évre. A fenntartó önkormányzatoknak továbbra is lesz lehetősége a pályázatokat véleményező szakmai bizottságok javaslata ellenében kinevezni a vezetőket, de ebben az esetben döntésüket indokolniuk kellene a tárcavezető miniszternek. Vasvári Csaba, a Színházművészeti Bizottság elnöke szerint alapos szakmai előkészítés előzte meg a javaslatokat, amelyeket pozitívnak ítél, hiszen előírnák például a pályázók személyes meghallgatását is, ez nem volt eddig kötelező. A muzeális intézményekről és könyvtárakról szóló törvényt is módosítanák néhány ponton, beemelve a kulturális alapellátás körét. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a törvény jelenlegi állapotában elavult és hiányos volt, az önkormányzati kulturális intézmények működésének szervezeti összehangolására a szakmai önállóság megtartásával mostantól élhetnének a megyei jogú városok is. A kormányzatot Szita Károly pedig arra kéri, hogy nyújtsanak segítséget az önkormányzatoknak az elmúlt években a múzeumokba került hatalmas mennyiségű műtárgy leltározásában, határidő-módosításokkal és humán erőforrás biztosításával -.