hirdetés

Megújult aréna és nemzetközi kupaszereplés, erre vágyik az Újpest futballcsapata. Ettől azonban még messze vannak a lila-fehérek, hiszen a létesítmény átépítése el sem kezdődött, nem is az övéké, hanem csak bérlik, és az Európai Labdarúgó-szövetség, azaz az UEFA szabályai szerint pedig a klub 2017-ig nem is indulhat nemzetközi sorozatokban.

szusza stadion ute

A Szusza Ferenc Stadion rekonstrukciója régóta húzódik, a korábbi tervek szerint az őszi idényt, majd miután ez nem valósult meg, a tavaszit albérletben játszotta volna a fővárosi gárda, azonban még mindig nem kezdődtek el a munkálatok. A közbeszerzési eljárás lefolytatása és a kivitelező kiválasztása után hamarosan kezdődhet a projekt.

A kivitelezés 2016. április 4-én, részleges munkaterületen, a Megyeri út felőli fejépület és a mögötte található lelátó rekonstrukciójával indul – állt a stadiont a klubnak bérbeadó Nemzeti Sportközpontok lapunknak küldött közleményében.

Ezt az ütemezett kivitelezési megoldást az Újpest FC 2016 áprilisában hazai pályán megrendezésre kerülő mérkőzései tették szükségessé, amelyeket a fennmaradó három lelátó használatával is meg lehet rendezni. A kivitelező ezen idő alatt elvégzi a projekt többi részéhez kapcsolódó előgyártásokat. Így érhető el, hogy a futballcsapat a 2015/16-os kiírást a saját pályáján tudja befejezni. A bajnokság végeztével, 2016. május 2-án a teljes munkaterület átadásra kerül a kivitelező részére, megkezdik a rekonstrukcióban érintett további lelátórészek felújítását. A kivitelező 150 napos teljesítési határidőt vállalt, így a projekt befejezése 2016 őszére várható.

Mindez nagyon szép és jó de, a Szusza Ferenc stadion nem a focistáké. Bérlik simán az állami cégtől, ami úgy tudjuk, az egész területet átadja az UTE klubnak ,a melynek manapság nem rózsás a viszonya focistákkal, hisz a belga tulaj indított egy akadémiát, és ezt a kerület politikai vezetése sértésnek vette. Persze állítólag volt előtte más vita is, a kerület nagy és erős politikusai, valamint Duchatel úr között nézeteltérés támadt, amikor a belga tulajdonában lévő egykori Chinoin futballpályát sajátjaként akarta kezelni az újpesti politikai elit.

A másik problémát az jelenti, hogy az UEFA klublicenc- és pénzügyi fair play szabályzata előírja, a licenc kiadásának pillanatában a klub legyen legalább három egymást követő, megszakítás nélküli évben a nemzeti szövetség vagy liga tagja. Mivel a klub licencét 2014-ben egy másik gazdasági társaságra ruházták át, 2017-ben lesz meg a három év, ám lehet, így is van remény az esetleges nemzetközi szereplésre.

Az Újpest FC nem felel meg az UEFA vonatkozó kritériumának. Az eddigi, csökkentésre irányuló kísérleteink nem jártak sikerrel, de természetesen idén újra megpróbáljuk – közölte a klub sajtóosztálya.

(Forrás: Esti Újság–Blikk)