hirdetés

Közös nyilatkozatban léptek fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei az intézményen belüli agresszió ellen az után, hogy múlt pénteki bemutatójuk szünetében Andrij Zsoldak, a darab rendezője agresszíven lépett fel az egyik színésznővel szemben. Az esetet a rendőrségnek is jelentette a társulat egyik tagja, azonban nyomozás eddig nem indult. A bántalmazott színésznő ugyanis nem kíván feljelentést tenni az ügyben.

kolozsvari_magyar_szinhazNem tekintjük úgy, hogy az agresszió a színházi munka része, vagy hogy létezik olyan helyzet, ami ennek jogosultságot teremt – áll a nyilatkozatban. Azt is írták: elvárják, hogy a munkájuknak otthont adó intézmény tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő. A nyilatkozatot a társulat 32 tagja írta alá.

Az Esti Újság is beszámólt róla, hogy Ibsen Romersholm című darabjának pénteki bemutatóján az ügyelő kihívta a rendőröket, miután a Berlinben élő ukrán rendező, Andrij Zsoldak az egyik szereplővel agresszíven lépett fel az előadás szünetében.

A történtek komoly indulatokat váltottak ki az erdélyi magyar közéletben, ami fokozódott azután, hogy Tompa Gábor, a színház igazgatója az ügyelőt hibáztatta amiatt, hogy „elhamarkodottan cselekedett”, amikor az érintettek megkérdezése és a vezetőség értesítése nélkül rendőrt hívott.

Tompa a román közszolgálati televízió kolozsvári magyar adásában szerdán azt mondta: a színház vezetése kivizsgálta a történteket, és levont Zsoldak honoráriumából „egy bizonyos összeget”. Hozzátette: a rendező megbánta a történteket és bocsánatot fog kérni a bántalmazott színésznőtől.

Zsoldak egyébként szerdán részt vett egy, az előadásról szóló pódiumbeszélgetésen, ahol akart beszélni a történtekről. Megkérdezték arról is, hogy eszköznek vagy partnernek tekinti-e a színészeket, amire azt válaszolta: ha elég tehetséges a színész és kellően nagy szíve van, akkor a partnerem, ha nem annyira tehetséges, akkor követnie kell az útmutatásomat.