hirdetés

Nem Ákos lesz a főelőadás az Operában. Egy műsorfüzetben ejtett sajtóhibára hivatkozva közleményben cáfolta az Opera, hogy Kovács Ákosnak köze lenne a Kádár utolsó beszéde című darabhoz. A nézőktől és Ákostól is elnézést kérnek.

opera-

Mint arról a Magyar Narancs beszámolt, egy kiadvány alapján úgy tűnt, hogy Ákos darabjával készül az Opera az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. Az Operaház azonban gyorsan közleményben jelentette meg, amelyben elég zavarosan fogalmazva egy újságíróknak szánt kiadványban vétett sajtóhibára hivatkoznak. Ennek lényege, hogy a tervezett Kádár utolsó beszéde (Történelmi áttűnések) című kamaraszínházi produkció nem a nemrég a nőkről alkotott negatív véleménye miatt hírhedtté vált zenészhez, Ákoshoz köthető.

Az két, 40 év különbséggel elhangzott hiteles szövegen alapszik, és Novák Tamás történész, dokumentumfilmes rendezi az Operaház nézőtere alatti Trapéz pincében, amely helyszín 80 fő befogadására alkalmas. Mint írják, az ötlet Ókovács Szilvesztertől ered, egy Korniss Mihállyal készült korábbi televíziós beszélgetés nyomán. Jó tíz évvel ezelőtti, azonos című könyvében található az 1989. áprilisi utolsó Kádár-beszéd elemzett szövege és hanganyaga, másfelől a függelékben egy 1949-es kihallgatási jegyzőkönyv másodközlése. Valójában mindkettő főszereplője a pártfőtitkár. A produkció a tervek szerint dokumentarista darab lesz, a látványért Kiss Sándor felel.

Az Opera a produkció kapcsán nem bízta meg Ákost a mű dalainak megírásával, néhány dalt szerettek volna lemezéről bejátszani. Noha a szóbeli egyeztetés elkezdődött, az Operaház még nem kapta meg az engedélyt, így néhány más, idő előtt élesedett adattal együtt ezt az információt online felületeiken inaktiválták, a nézők, bérletújítók számára készülő végleges Műsorkalendáriumban pedig korrigálják. Több ezer információról van szó az Opera évada esetében, a kiadvány készítői a sajtóhibáért az olvasóktól, Ókovács Szilveszter főigazgató Ákostól kérnek, kértek elnézést.”

Az 1956-os jubileumi ünnepségsorozatra az intézmény egyébként számos alkotás bemutatásával készül: új magyar operát íratott (Szerelem), 56-os tematikájú finn művet visz színpadra (A bánya), újrajátssza Cziffra György Erkel színházi legendás október 22-i hangversenyét, a Vörösmarty Színházzal közösen bemutatja az 56 csepp vér című musicalt, a Sír a téli éjszaka c. zenés játékot, és november 4-én 56-os áldozatok emlékére szól az Erkelben Verdi Requiemje.

(Fotó: MTI)