hirdetés

Amikor háztartási gépet vásárolunk, évekre döntünk egy-egy készülék mellett. Épp ezért mindig alaposan fontoljuk meg, melyik gépet szeretnénk hazavinni. Ez különösen igaz akkor, ha új hűtőszekrényt keresgélünk, mivel annak folyamatosan ki kell szolgálnia minket.

 

Hiszen a hűtőnk nem csak akkor funkcionál, amikor odalépünk és kinyitjuk az ajtaját. Ez az egyik olyan elektronikai cikkünk, amely huszonnégy órában látja el a feladatát. Ezért fontos hát, hogy olyan modellt vásároljunk, amely minden igényünknek tökéletesen megfelel. Ha az alábbi szempontokat figyelembe vesszük vásárláskor, elégedettek leszünk az új hűtőszekrénnyel.

Szabadon állót vagy beépíthetőt?

Az egyik legalapvetőbb kérdés, hogy milyen kivitelű hűtőszekrényt szeretnénk, beépíthető vagy szabadon álló modellt? Ha épp konyhabútor tervezése előtt állunk, akkor mindkettő könnyedén szóba jöhet. A már meglévő berendezésbe nehezebb integrálni a beépíthető modellt, de semmi sem lehetetlen.

A különálló hűtőszekrény vásárlásával nagyobb mozgásterünk van. Ezeket a modelleket akár külön helyiségbe is elhelyezhetjük, ha van kamránk, spájzunk. A különálló hűtők számára is találhatunk helyet a konyhabútorban. Ekkor egy keretbe állítjuk be a készüléket, azonban nem kap a szekrényekkel azonos frontot az ajtaja.

Mekkora legyen az új hűtő?

Az előzővel tulajdonképpen egyenértékű tényező a leendő hűtőszekrény mérete. A konyhánk vagy a kamránk alapterülete nagyban meghatározza a lehetőségeinket. Azonban az onlineMárkaboltok választékában változatos készüléktípusok közül válogathatunk. Ami fontos, hogy ne csak a külső méretezést nézzük meg.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy robusztusabb hűtőszekrény űrtartalma elmarad a várakozásainktól. Egyes side-by-side fazonú hűtőszekrények kapacitása nem éri el a hagyományos egyajtós változatét. Alaposan tanulmányozzuk hát a különböző modellek műszaki leírásait, mielőtt megrendelünk egy hűtőt.

A vásárlási szokásaink alakulása

Ahhoz, hogy ne költsünk feleslegesen pénzt sem vásárláskor, sem üzemeltetéskor a hűtőre, gondoljuk át a szokásainkat. Az ugyanis, hogy milyen rendszerességgel vásárolunk, hatással van a hűtőnk kihasználtságára.

Akkor működtetjük gazdaságosan a fridzsiderünket, ha a lehető legtöbb élelmiszert tároljuk benne. Ha félig töltjük meg, akkor több áramot használ a készülék, ami magasabb villanyszámlát generál. Ha kevesebbszer vásárolunk több hűtést igénylő terméket, akkor vegyünk nagyobb hűtőt. Ha azonban inkább többször kevesebbet vásárolunk, elég lehet egy kisebb is.

Szükségünk van fagyasztóra?

Ugyancsak a napi rutinunk befolyásolhatja, hogy fagyasztóval ellátott hűtőszekrény mellett döntsünk-e. Ha nem szeretjük a mirelit ételeket, és mindig friss húst, halat, zöldséget veszünk, akkor indokolatlan a nagy fagyasztó. Akkor lehet értelme, ha szívesen fagyasztjuk le az élelmiszert.