hirdetés

Munkácsy-festményt árvereztek el rekordáron New Yorkban. A Szófán ülő nő című alkotásért közel 70 millió forintot adtak. Azaz a magyar festő alkotásai igencsak kelendőek. Így úgy tűnik, a híres műgyűjtő, Pákh Imre alappal és sikerrel fogja jó pénzért perelni a magyar államot a Golgota kurtán-furcsán védettségbe vételét, hisz a magyar állam nem akarta olyan áron megvenni az alkotást, mint amit a magyar üzletember kért, ezért a festményt az állam gyorsan védetté nyilvánította, azaz sehova sem lehet kivinni Magyarországról, így az értéke is lecsökkent.  szofán ülő nőA magyar festő, Munkácsy Mihály Szófán ülő nő című képe az előzetesen becsült áron, jutalékkal együtt 245 ezer dollárért, azaz 67 millió forintos összegért kelt el, és ezzel a legértékesebb eladott festmények közé került az aukciósház 19. századi európai alkotásokat felvonultató hétfői árverésén.

Ez az árverés pedig kihatással lesz a neves Munkácsy-hagyatékot gyűjtő üzletember és a magyar állam közti perre, hisz Pákh a Golgotát oda adta volna  a magyar államnak, de a kért összeget a magyar állam sokallta, így gyorsan védetté nyilvánították, hogy a műgyűjtő tulajdonában lévő alkotást ne lehessen külföldre vinni vagy épp jó pénzért eladni.  Emiatt komoly adok-kapok folyik Pákh és az állam között. Sőt komoly pereskedés is szóba került.

A festő esetében továbbra is a Poros út I. című kép tartja az aukciós rekordot: 2003-ban 220 millió forintért cserélt gazdát Budapesten. A Világgazdaság úgy tudja, még egy 19. századi magyar festmény szerepel a nemzetközi piac tavaszi árverésein: idősebb Markó Károly 1841-ben festett olajképe a kölni Van Ham aukciósház kínálatában bukkant fel. Az Itáliai táj Krisztus megkeresztelésével című alkotás becsértéke 40-45 ezer euró (12,5-14 millió forint). Az árverést május 13-án rendezik.