hirdetés

Az évente párszor előforduló központi lomtalanítást sokan ismerik, ha mást nem, akkor az utcákon az ilyenkor megszokott látképet. Azonban van a lomtalanításnak egy ennél sokkal gyorsabb és kényelmesebb módja, különösen, ha nagyobb mennyiségű hulladékról van szó.

 

Konténer rendelés

A lomtalanítás során korlátozó tényező, hogy ritkán van, illetve bizonyos dolgokat ilyenkor sem lehet kirakni az utcára. Konténeres sittszállítás esetén azonban akkorra rendelhetjük a konténert, amikor szükségünk van rá, illetve lényegesen több dolgot dobhatunk bele. Érdemes ilyenkor hozzáértőkre bízni a konténerrel kapcsolatos feladatokat, a KonténerSitt cég által biztosított konténeres sittszállítás során nekünk csak annyi teendőnk van, hogy a lomot a konténerbe pakoljuk.

A lakásban, házban vagy környékén felhalmozódott régi bútorok elszállításán kívül lehetőség van egy ilyen konténerrel építési vagy bontási törmeléket, illetve zöldhulladékot is elszállíttatni. Arra érdemes ilyenkor is odafigyelni, hogy bizonyos cégek engedélyezik a vegyes pakolást, de vannak olyanok is, amelyek nem. Illetve amennyiben veszélyes hulladékot szeretnénk elszállíttatni, azt is külön kell jelezni, mert egyrészt nem mindegyik cég vállalja, másrészt ha igen, akkor is külön konténerbe kell helyezni.

A konténer rendelése

A konténer rendelés célszerű időben lebonyolítani, hogy biztosan legyen számunkra egy, amikor szükségünk van rá. A rendelés előtt érdemes átgondolni, hogy hány darab, milyen nagyságú konténert szeretnénk, de ebben az ügyfélszolgálat is tud segíteni szükség esetén. Ha megvan az időpont és a szükséges konténer nagysága, akkor már csak a címünket kell megadni, hogy érkezzen a hulladékgyűjtő.

Abban az esetben, ha magánterületen lesz lerakva a konténer, nincs egyéb teendők. Ha azonban közterületen lesz letéve, akkor a helyi önkormányzattól területfoglalási engedélyt kell kérvényezni, ennek az átfutási ideje változó, így érdemes jó előre elkezdeni.

Ha elegendő a lomtalanítás is

Abban az esetben, ha nem sietünk, vagy nincs sok hulladék, az éves rendszeres lomtalanítás, esetleg a hulladékudvarok jelenthetnek megoldást. A hulladékudvarokban egy alkalommal maximum 150 kilogramm hulladékot lehet leadni, illetve egy évben maximum 1200 kilogrammot.

A központi lomtalanítás során pedig olyan hulladékokat lehet kirakni, amelyet méretüknél fogva nem lehetett a kukába kirakni. Ilyenkor sem lehet minden hulladékot kidobni azonban, elektromos és elektronikai hulladékot, zöldhulladékot, építési és bontási törmeléket csak pár azok közül, amit nem lehet ilyenkor sem kihelyezni.

Ha csak kevés hulladékot szeretnénk kidobni és nem sürgős a lomtalanítás, a hulladékudvar jó megoldás lehet. Azonban ha sürgős a dolog és sok hulladék van, akkor a konténer rendelés a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás.