hirdetés

Környezettudatosnak lenni manapság nagy kihívás, hiszen körbevesz minket megannyi csomagolóanyag. Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, sikerülhet csökkentened a háztartási hulladékod egy jelentős részét, méghozzá otthoni komposztálással? Nem is olyan bonyolult a folyamat!

 

Mit jelent a komposztálás?

Egy olyan biológiai folyamatot takar, mikor a háztartási szerves hulladék (vagy pedig a kerti szerves hulladék) humusz anyaggá változik. A humusz egy tápanyagban gazdag termőréteg, amelyet, ha összekeversz a hagyományos földdel, növelheted annak termőképességét.

 

Maga a komposzt egy magas szervesanyag-tartalmú végtermék, aminek sötét színe, morzsalékos állaga van, kellemes földes illattal. Nagyon jól lehet használni arra, hogy feljavítsa a már kimerülőben lévő termőtalajt, például az évek óta a cserepeiben pihenő szobanövényeidnél. Természetesen, ha otthon kerttel rendelkeznél, akkor a komposzt a veteményesed termőképességén is képes javítani, amennyiben összeforgatod a két réteget.

 

Milyen előnyökkel jár, ha komposztot használsz talajjavításra?

 

Mivel a komposzt magas szervesanyag-tartalmú alapanyag, így remekül pótolja a hiányos vagy kimerült szervesanyag-tartalmat a termőföldben. Teszi mindezt úgy, hogy nem kell mesterséges eredetű, kémiai eredetű tápszert venni a növényeidnek, hiszen elegendő lesz csupán az öntözés ahhoz, hogy a komposzttal elkevert talajban kioldódjanak a természetes eredetű tápanyagok.

 

Ha otthoni biohulladék gyűjtésére adod a fejed, akkor kevesebb szemeted lehet. Kövesd a következő tippjeinket ahhoz, hogy tuti siker legyen a komposztálás folyamata.

 

Hol érdemes gyűjteni?

 

Külső téren állítsd fel a komposztáló edényt, ahol árnyék vagy félárnyék van. Lehetőleg legyen a sík földön, ami nem beton, valamint legyen zárható a gyűjtő. Ezzel megakadályozod, hogy a bomlás folyamata alatt keletkező kellemetlen szagok kijussanak, és hogy odaszokjanak a különféle állatok.

 

Mi ne kerüljön bele a komposztálóba?

 

Lehetőleg kerüld az olyan háztartási hulladékokat, mint a zsiradék, tejtermék, kutya és macska ürülék.

 

Mi a módja a komposztálásnak?

 

Rétegesen kerüljön bele a zöld hulladék, a háztartási szerves hulladék, amit lehetőség szerint apríts. Az alsó réteg nagy szálú zöld hulladék legyen, kb. 20 centiméter vastagon, erre mehet egy réteg föld, majd egy réteg szerves hulladék. Ezt a rétegezést ismételd 1 méterenként. A jó komposztarány: 40% kerti és 60% háztartási szerves hulladék.

 

A komposztálót át kell keverni 5-8 hetente, hogy egy év múlva sikeresen fel lehessen használni az általad elkészített szervesanyag bombát a növényeid számára. De addig ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a nedvesség tartalmát (marok próbával). Ha a kezedben összeszorítva “lé” csurog ki, akkor a komposzt túl nedves, keverj hozzá egy kis földet. Ha szétesik, akkor túl száraz, öntözni kell! Akkor lesz tökéletes állagú, ha marokra fogva, összenyomva összetapad a komposzt.