hirdetés

Sajnos sokakkal előfordul, hogy nem tudnak megfelelően felkészülni az érettségi vizsgára, esetleg túlizgulják azt, így végül nem mennek át. Nem kell azonban kétségbe esned, ha mégis megtörténik veled ez a szörnyűség, hiszen bőven akad lehetőséged javítani rajta. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen következményekkel számolhatsz, illetve hogyan próbálkozhatsz újból, ha megbuksz az érettségin.

 

Mennyi pontra van szükséged ahhoz, hogy átmenj?

A sikeres érettségi vizsgához legalább 25%-ra van szükséged, ami magában foglalja a szóbelit és az írásbelit is. Ha tehát egy tárgy írásbelijén 100 pontot lehet elérni, míg a szóbeli részén 60 pontra tehetsz szert, akkor a 160-ból legalább 40-et kell összeszedni ahhoz, hogy sikeresnek tekintsd az eredményt. Ha nem vagy biztos magadban, és félsz a szóbelitől, akkor a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa még az utolsó pillanatban is segíthet, hogy felkészülj.

Itt kézhez kapod a tételek vázlatát, a fogalmakat, az évszámokat, a személyneveket, amiket aztán csak memorizálni kell. Persze ehhez is tanulásra van szükséged, azonban a legtöbben ettől félnek, így a kurzus ebben próbál segítő kezet nyújtani.

Viszont, ha az írásbelin nem szerzed meg a szükséges pontszámot, akkor sem kell aggódnod, hiszen a szóbelin még mindig van lehetőséged javítani, akár töriből is. Persze ehhez az kell, hogy júniusig sokat készülj rá, megtanulj minden fontos dolgot, amivel akár többet is tudsz javítani, mint gondolnád. Az emelt szintű feladatoknál azonban külön-külön teljesítened kell a 25%-ot, nyelvnél például feladatrészenként is figyelik ezt az arányt.

Milyen különbség van a javító és a pótló érettségi között?

Tisztázzuk, hogy mikor tehetsz javító és mikor pótló érettségit. Előbbire akkor kerülhet sor, ha valamilyen felróható ok miatt nem tudtad teljesíteni az érettségid. Vagy nem szereztél megfelelő pontszámot vagy nem fejezted be a tesztet. Erre a következő vizsgaidőszakban van lehetőséged, ami jellemzően az őszi tanév kezdete.

Ezzel szemben pótló vizsgát akkor tehetsz, ha rajtad kívülálló okok miatt nem tudtad megkezdeni vagy befejezni a vizsgát. Akár betegség miatt, akár baleset az oka. Ilyenkor az adott érettségi időszakban ismételheted meg a vizsgát, viszont a már teljesített vizsgarészeket nem kell megismételned, így nem szükséges az egészet újraírni.

Mi a helyzet a póttételekkel?

Vannak esetek, amikor a szóbelin valamilyen oknál fogva a kihúzott tételt nem tudod, nem vagy benne biztos, hogy képes vagy-e megfelelő minőségben és mennyiségben beszélni az adott dologról. Ilyenkor lehetőséged van póttételt húzni, viszont figyelj arra, hogy ilyenkor a maximális pontszámnak csak a felét kaphatod meg. Tehát legjobb esetben is csak hármast szerezhetsz, bár még ez is jóval több, mintha egyáltalán nem mondtál volna semmit és megbuksz a vizsgán. Nem kell tehát rögtön megijedni, ha nem sikerül az írásbeli, hiszen a szóbelin még mindig javíthatsz.